Documentaire Philippe Niclaes: ontroerend en vol humor tegelijk

1 juni 2022 | 09u24 | Gepost door rik.poulman@te…
Documentairemaker Philippe Niclaes in gesprek met de vier hoofdrolspelers na de première in Tienen

Op 31 mei ging de film “Zolang we nog kunnen” van documentairemaker en Tienenaar Philippe Niclaes in première in CC De Kruisboog. De film schets op een ontroerende en tegelijk vaak humoristische manier het leven van drie oudere uitbaters van authentieke winkels die gedoemd zijn om te verdwijnen.

Hoewel hij zelf niet zo vaak in de schijnwerpers staat – dat is nu eenmaal het lot van een cameraman – wordt Philippe Niclaes toch stilaan een bekende Vlaming. Hij is de man die samen met Arnaut Hauben en Rubens Callens Vlaanderen liet genieten van schitterende documentaires als “Rond de Noordzee”, “Dwars door de Middellandse Zee” en “Dwars door de Lage Landen”. Tussendoor werkte hij aan een eigen project over authentieke winkeltjes.

“Voor deze film ben ik heel Vlaanderen doorgetrokken op zoek naar authentieke winkels die stilaan uit het straatbeeld verdwijnen”, vertelt Philippe. “Ik heb er uiteindelijk drie geselecteerd, het kruidenierswinkeltje van Raf en Henriette in Koolkerke, een deelgemeente van Brugge, dat van Maria Nolmans in O.L.V-Tielt en de drogisterij van zijn eigen ouders in Tienen.”

Lees verder onder de foto
Philippe
Philippe groeide op in de drogisterij van zijn ouders. Daar ontstond ook het idee voor de film.

Schitterend is het hoe de film de kijker confronteert met de dienstbare kleine zelfstandige die het moet opnemen tegen grote supermarkten. Zo zie je hoe Raf, net als een halve eeuw terug, nog groenten en fruit met de fiets bij klanten aan huis aflevert, hoe Maria de druk van een warenhuis weerstaat en mama Niclaes uitlegt waarom je beter geen javelwater gebruikt om groene aanslag van je buitenstenen te verwijderen. “Je ziet het telkens opnieuw”, zegt Philippe, “op de duur is de klant zowat vriend aan huis geworden. Soms komt hij gewoon langs om een babbeltje te slaan. Het verschil met de anonimiteit van de ketenwinkels kan niet groter zijn.”

Niclaes: “Het is ook sprekend voor deze mensen dat ze eigenlijk geen afscheid kunnen nemen van hun winkel. Heel hun leven hebben zij er hun hart en ziel ingestoken en dat willen zij blijven doen, zolang ze kunnen. De harde realiteit van het leven steekt soms de kop op. Een paar jaren geleden werd Raf door kanker getroffen en Maria dreigde haar woning en meteen ook haar zaak te verliezen. Onze familie werd evenmin gespaard. Tien jaar geleden is mijn vader Hubert op te jonge leeftijd overleden. De film is ook een eerbetoon aan hem. Mama heeft de winkel niet willen opgeven. De zaak ging over op mijn zus Isabelle, maar mama is er niet uit weg te slaan.”

Lees verder onder de foto
Niclaes3
Marie-Rose, Raf, Henriette en Maria staan ook vandaag nog alle dagen in hun winkel.

Met de hoofdrolspelers uit de film gaat het intussen goed. Ze waren alle vier aanwezig op première en na afloop van de film vergast op een daverend applaus. Raf is intussen genezen verklaard.

De film “Zolang wij nog kunnen”, mag in het najaar het documentaire filmfestival in Brugge openen. Verwacht wordt dat hij daarna zijn weg vindt naar culturele centra in het hele land en wie weet, ook in het buitenland.

Je kan hem in De Kruisboog nog gaan bekijken op woensdag 1 juni van om 14.00 uur en om dinsdag 14 en woensdag 15 juni van 20.15 tot 21.45 uur. Tickets kan je reserveren via: https://webshoptienen.recreatex.be/

Lees meer over