Braderij De Langste Dag in de problemen door nieuwe wet tegen soldenfraude

Braderie

Op zaterdag 25 juni vindt in Tienen De Langste Dag plaats met een zomerbraderie en optredens op de Veemarkt. Houtmeyers en Poffé waarschuwen handelaars ervoor zichzelf niet in de problemen te brengen met hun braderieprijzen. Sinds kort is er een nieuwe wet van toepassing om fraude bij solden te voorkomen waardoor grote kortingen geven tijdens braderieën haast niet meer mogelijk is.

Blijkbaar is het een nieuw gegeven waar handelaars niet van op de hoogte zijn?

“De federale regels die recent werden ingevoerd, zijn een gevolg van een nieuwe Europese richtlijn tegen soldenfraude”, vertelt Houtmeyers. “Het gebeurde in het verleden wel eens dat winkeliers hun prijzen fiks verhoogden om dan tijdens de solden grote kortingen te kunnen geven. In de praktijk betaalde de klant niet veel minder dan de werkelijke prijs. Dergelijke praktijken horen niet en het is volkomen terecht dat hiertegen wordt opgetreden, maar de nieuwe wet dreigt nu door te slaan en handelaars in de problemen te brengen. Zij hebben nog niet zo lang geleden een heel moeilijke coronaperiode moeten verwerken en worden nu geconfronteerd met deze nieuwe beperkingen. Daar bovenop komt de stijgende inflatie met als gevolg dat heel wat mensen hun aankopen uitstellen.”

Lees verder onder de foto
Eddy Poffé
Schepen van lokale economie Eddy Poffé

Waar knelt het schoentje dan?

Houtmeyers: “Vaak is het zo dat braderieën korte tijd voor de solden plaats vinden. Braderieën zijn een typisch Belgisch fenomeen en bij Europa niet bekend. Om die reden vroeg ik ze bij de nieuwe regelgeving uit te sluiten, maar daar werd geen rekening mee gehouden. Op zulke dagen worden tal van goederen soms met een stevige prijs van de hand gedaan. Handelaars moeten nu een referentieprijs aanduiden bij de artikelen waar ze korting op geven. De referentieprijs is de laagste prijs die in de voorbije 30 dagen werd toegepast om te voorkomen dat winkeliers misleidende kortingen geven. Wanneer een handelaar een korting geeft tijdens de braderie, dan geldt die verminderde prijs als referentie tijdens de solden. En daar moet hij voorzichtig mee omspringen;”

Eddy Poffé: “Het komt hierop neer dat wanneer handelaars tijdens onze Langste Dag een korting geven, deze afgeprijsde waarden als nieuwe referentieprijs moeten gehanteerd worden tijdens de soldenperiode. De Langste Dag grijpt een week eerder plaats dan de officiële soldenperiode begint. In de praktijd betekent dit een korting bovenop een eerdere korting waardoor ze zichzelf mogelijk in de problemen brengen.

Lees verder onder de foto
Katrien Houtmeyers

Is het volgens jullie dan niet mogelijk om tijdens de braderie grote kortingen te geven?

Houtmeyers & Poffé: “Dan kan niet langer op de traditionele manier en dat is wel jammer. De enige uitweg die handelaars kunnen hanteren is de zogenaamde koppelverkoop waarbij het principe van ‘1 + 1’ of ‘2 + 1’ gratis geldt.”

Tijdens ‘De Langste Dag’ is het gezellig shoppen in de stad met een grote zomerbraderie met animatie in het stadscentrum en optredens op de Veemarkt: om 17 uur Kevin Kinnaer, om 19 uur Sergio en om 21 uur Mama's Jasje in concert. 

Lees meer over