Station Racour trekt de aandacht van Trainworld

6 augustus 2022 | 10u49 | Gepost door christian.henn…
Thierry Denuit, Jo Uytterhoeven en de verantwoordelijke van het plaatselijke museum

Jo Uytterhoeven en Hilde Pottel kochten in 1988 het oude treinstation van Racour (Raatshoven), dat weliswaar op grondgebied van Landen ligt. Jo en Hilde brengen nu een tentoonstelling over hun gerestaureerde station in het ‘Musée de la Vie d’Autrefois et du Tartare’. Deze tijdelijke tentoonstelling die loopt tot in  september trok de aandacht van het welbekende museum Trainworld dat in Schaarbeek gevestigd is. Thierry Denuit die zich bezig houdt met het NMBS-Erfgoed kwam de expositie openen.

Toen Hilde en Jo het oude station kochten reden er al lang geen treinen meer en  in 1990 werd de spoorlijn 147 opgebroken.  Vandaag na 34 jaar liggen er weer treinsporen aan het station van Racour en staan er twee oude rijtuigen die ingericht werden als vakantiewoningen.

Het stationsgebouw zelf is gedurende al die jaren door Jo en Hilde hersteld in zijn oude glorie. In het voormalige werkatelier van het station is een vakantieloft ingericht. Jo en Hilde wonen zelf in het station. Ook het Logis des Piocheurs, een kleine spoorweghut van de spoorwegarbeiders, werd heropgebouwd en ingericht als trekkershut.

Lees verder onder de foto

Sporen in station Racour
Nu liggen er weer sporen in station Racour

Filosofie van station

“Nooit hebben we er aan gedacht of ons kunnen inbeelden dat dit zo allemaal zou lopen” zegt Jo. “Toen we het stationsgebouw gekocht hadden, zijn we de oude plannen gaan zoeken in het archief van Namen en langzaam gestart met het herstellen van de stationsgevels waar de vorige eigenaar garagepoorten had in gemaakt. Het stationsgebouw is zo groot en er zijn zoveel deuren (11 stuks) dat het de normaalste zaak van de wereld is dat er hier passanten rondlopen.  Dat houdt de filosofie van een station levendig: ze komen en gaan met valiezen zoals in een echt treinstation.”

Lees verder onder de foto

Station Racour
Het gerestaureerde stationsgebouw

Tijdlijn in foto’s

 “Het plaatselijke museum van Racour werd volledig vernieuwd en in november vorig jaar ingehuldigd. Daarbij werd een ruimte voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen en hier loopt nu de tento over het station. In heb steeds goede contacten gehad met de bevolking van Racour, en heb steeds heel wat oud materiaal en foto’s van het station gekregen. We hebben aan iedereen gevraagd of ze geen oude foto’s hadden met het station erop. Ondertussen hebben we er al een 40 tal.  Zo heb ik een tijdslijn kunnen opstellen van in 1899. Ook de originele plannen van het station zijn erbij, vertelt Jo.”

Lees verder onder de foto

Opening tentoonstelling station Racour Landen
Op de opening van de tentoonstelling

Trainworld

Hoe hij de aandacht trok van Trainworld? “Ik stuurde gewoon een mail naar Sophie Dutordoir CEO van de NMBS met het verhaal over ons station en de vraag of zij de expositie niet kwam openen. Dit kon niet, maar ze vaardigde wel Thierry Denuit af, verantwoordelijke voor Erfgoed bij de NMBS”, aldus Jo Uytterhoeven die ook al een plakkaat van het station Racour heeft mogen plaatsen in de museumshop van Trainworld in Schaarbeek. De tentoonstelling in het museum van Racour loopt tot 25 september.

Info: www.stationracour.be en https://www.facebook.com/StationRacour

Lees meer over