Waanzinnige clip brengt ode aan bierdorp Hoegaarden en statement tegen fusies

12 november 2022 | 10u50 | Gepost door christian.henn…
De Totale Waanzin

De Totale Waanzin en het Armistis Gezelschap brachten in het Paenhuys in Hoegaarden al twee keer in een  uitverkochte zaal met succes de revue ‘In en Aat’, speciaal voor ingeweken en uitgeweken Hoegaardiers.  Op zaterdagavond volgt de laatste voorstelling. Het hoogtepunt werd de presentatie van de videoclip rond het lied ‘We wille ni bé Teujne’, een statement tegen gemeentefusies. Allemaal ludiek weliswaar en meestal in het Hoegaards dialect.

We wille ni bé Teujne

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

De videoclip van de Waanzin

“ Blijkbaar was er al tot in de hoogste kringen van Hoegaarden en Tienen overleg over een mogelijke fusie, hoewel dit officieel ontkend wordt. Tijdens het uitgestelde Armistisconcert ‘Trug gelost’, even voor Palmzondag dit jaar, brachten we een sterk statement uit met het liedje ‘We wille ni bé Teujne’, en de daarbij horende commentaar. Dit maakte heel wat los in Hoegaarden en uiteindelijk moesten alle pro-fusie agitatoren inbinden. Op de daarop volgende gemeenteraad werd herhaald dat Hoegaarden nooit een vrijwillige fusie zal aangaan. Dus voorlopig gered tot zeker 2030?”, zegt Luc Vandeplas, drijvende kracht achter de Armistis concerten.

Thans werd de videoclip van het lied voorgesteld. “We hebben dit ludiek aangepakt, met daarin toch beelden van onze betoging tegen de fusies. En uiteraard hebben we ook Tienenaars die de gemeentekas probeerden naar Tienen over te brengen tegengehouden. Maar wat we vooral getoond hebben zijn mooie beelden van Hoegaarden”, aldus Luc. Eigenlijk werd dit een promofilm voor Hoegaarden.

Lees verder onder de foto

De ondertekening akkoord Bierbeek Hoegaarden
De ondertekening van het akkoord tussen Bierbeek en Hoegaarden

Biergaarden

Tijdens het Armistis concert werd ook op ludieke wijze een mogelijke fusie tussen Bierbeek en Hoegaarden aangepakt. Er was zelfs al een nieuwe naam bedacht: Biergaarden. Maar de (nep)schepenen van de beide gemeenten die de fusie getekend hadden begonnen te ruziën over het belang van hun eigen gemeente  en aan het einde van de sketch werden de papieren verscheurd.

Het Armistis concert was toch vooral kolder met liedjes van de Totale Waanzin over Hoegaardse zuiplappen , volksfiguren en mooie meisjes, maar ditmaal kwamen ook andere dorpen als Bunsbeek en Oorbeek aan bod. Naast de liedjes werden er films vertoond van het Armistis gezelschap, kwam er live sketches en optredens van o.a. Tiense Straatmuzikant Herman Vandermeulen en Luc Cipers speciaal overgekomen uit Spanje voor de opvoeringen.  Alles werd afgesloten met het Hoegaards volkslied ‘Land van beuj en biejete’.

Het werd niet alleen een ode aan Hoegaarden en het Hoegaards dialect. Ditmaal kwamen ook heel wat andere talen en dialecten aan bod: Frans, Brussels, Leuvens, Tiens, West-Vlaams en Bierbeeks.

Zie foto hieronder

De Totale Waanzin
De Totale Waanzin in 't Paenhuys

Lees meer over