Ere-pastoor en deken Joris Hardiquest keert nog voor Palmzondag weer naar zijn geboortedorp

5 April 2022 | 14u13 | Gepost door christian.henn…
Eerste mis van Joris Hardiquest 1976 Hoegaarden

Ere-pastoor en deken van Tienen Joris Hardiquest is overleden aan een slepende ziekte met daar bovenop corona. Joris Hardiquest (72j) was afkomstig uit Hoegaarden en zoals alle Hoegaardiers verknocht aan Palmzondag en de palmtraditie. Het was zijn wens om in Hoegaarden begraven te worden. Hij zal dus nog voor Palmzondag weerkeren naar zijn roots, zijn geboortedorp, waar hij zijn eerste mis opdroeg. (foto)

EH Georges Hardiquest was de zoon van Fernand Hardiquest, zelf voorzitter van het feestcomité in Hoegaarden en gemeenteraadslid. De man stierf net op het ogenblik dat hij tot schepen verkozen was. De zuster van de deken, Godelieve Hardiquest was ook jarenlang schepen in Hoegaarden, en de eredeken was ook directe familie van Louis Hardiquest, de grootste wielerkampioen van Hoegaarden die in 1936 de Ronde van Vlaanderen won. In Hoegaarden wordt de naam Hardiquest dikwijls afgekort tot ‘Kwést’. “De officiële naam van mijn broer was Georges, maar sinds zijn studies in Leuven werd hij Joris genoemd, omdat dat in de periode van de taalproblematiek was”, vertelde zijn zuster Godelieve Hardiquest ons vroeger. Bij zijn leeftijdsgenoten in Hoegaarden werd hij ‘Jokke’ genoemd.

Lees verder onder de foto

Joris Hardiquest Tienen
Joris Hardiquest aan het werk aan zijn bureau

Eremis in Hoegaarden

Een week na zijn wijding als priester door Kardinaal Suenens, droeg EH Georges Hardiquest op 8 mei 1976 zijn eremis op in Hoegaarden. De verenigingen grepen die gelegenheid aan om in stoet, van het ouderlijk huis aan de Kloosterstraat, naar de kerk te trekken. In de stoet stapten o.a. Chiro Hoegaarden, de Werkmanszonen en de Katholieke Gepensioneerdenbond op. Medepastoor Laurent Aerts hield de homilie, en wees op het lef van de jonge Hoegaardier om zich voluit over te geven aan het priesterambt. Nadien volgde nog een receptie op het gemeentehuis. Joris Hardiquest trad al een tijd op in het dorp zowat als vierde pastoor. Op de foto van zijn eremis in de Sint-Gorgoniuskerk staat hij samen met de onderpastoors Louis Vanderheyden, Laurent Aerts en deken van Hoegaarden Jan Vandervelpen.

Joris  Hardiquest, voormalig deken  van Tienen was nog steeds parochieadministrator van Sint-Catharina Hoegaarden. Een reactie van parochieverantwoordelijke Liebeth Goris: “We hebben ontelbare uren samen gezeten Ik heb hem gekend  als vormheer, als zonepastoor, als deken, als collega, als vriend,. . Met woorden van geloof als voorganger, als inspirator, .Met woorden van humor, als Hoegaardier, als optimist…”

Ook priester Felix Van Meerbergen uit Diest is bedroefd. “Mijn vriend, jaargenoot priester Joris Hardiquest is overleden. We begonnen samen als deken in 1989. Hij in Tienen en ik in Zoutleeuw. We bleven 31 jaar deken . Op het seminarie probeerden we samen de spirit er in te houden. Hij was een schitterend priester. Een groot verlies. Joris we zullen je missen.”

Lees verder onder de foto

Frans Vandegaer maakt de Palmezel voor Tienen
Frans Vandegaer maakte de Palmezel voor Tienen en zijn vriend Joris Hardiquest

Palmzondag

Overal ging het gebruik van de palmommegang verloren, behalve in Hoegaarden, en het zijn precies twee Hoegaardiers die Tienen weer een palmtraditie hebben bezorgd, waarvan iedereen komende zondag weer getuige kan zijn. Frans Vandegaer, een goede vriend van deken Joris Hardiquest, aanvaardde in 1997 de uitdaging van zijn vriend om een palmezel te maken. Hij werkte anderhalf jaar aan het beeld, van 1 meter op 1,10 meter. “Ik heb dit nooit als concurrentie voor de Hoegaardse Palmzondagtraditie beschouwd”, vertelde deken Hardiquest ons indertijd, maar de deken van Hoegaarden Jan Vandervelpen blijkbaar wel, want hij liet Frans Vandegaer niet toe om foto’s van de Hoegaardse Palmezel te maken voor zijn ontwerp.

Wie komende zondag op de Palmommegang in Tienen of in Hoegaarden aanwezig is zal alleszins aan Joris Hardiquest kunnen terugdenken. Wie Joris Hardiquest nog een laatste groet wil brengen kan dat doen op donderdag 7 april tussen 19 en 20 uur in het uitvaartcentrum Rummens aan de Aarschotsesteenweg in Tienen. De uitvaart zal plaatsvinden in zijn Sint-Germanuskerk in Tienen op vrijdag 8 april om 10.30 uur.

Lees meer over