Glabbeekse hondenschool viert 25 + 1 jaar: "Elke hond is hier welkom, ook de lelijkste straathond"

Hondenschool Glabbeek

Op zaterdag 17 september werd het bestuur van de hondenschool in Glabbeek gehuldigd door burgemeester Peter Reekmans en schepen Hans Hendrickx (beiden Dorpspartij) voor hun 25-jarig bestaan. In zijn huldigingsrede had de burgemeester vooral lof voor het bestuur dat de voorbije jaren deze club liet uitgroeien tot een lokale verenging die vandaag 320 leden telt. “Alle rassen zijn hier welkom, van de lelijkste straathond tot de schoonheidskampoen”, zegt voorzitter Erwin Vanlangendonck (48).

De hondenschool ontstond 26 jaar geleden nadat enkele leden van de Tielt-Wingse school zich afscheurden. “Door de coronaperikkelen vieren we 25 +1 in plaat van ons 25ste verjaardag. De school werd opgericht op 11 februari 1996 en ik juni 1997 werd ik ook lid. Ik was aan de toog blijven plakken en toen werd mij gervaagd of ik hulppenningmeester wilde worden, dat werd later penningmeester en nog later voorzitter”, herinnert Vanlangendonck zich.

Sindsdien zet hij zich, net als vele anderen, voor 100% in om van de school een succes te maken en dat lukt aardig. “Ik hoorde ook de geruchten waaien dat mensen zich, tijdens de coronacrisis, een hond kochten en dat die weleens snel weer zou kunnen worden afgedankt. Ik had er schrik voor maar ons aantal leden ging in stijgende lijn en dat is ook zo gebleven, dat wil zeggen dat mensen hun hond niet afdankten, daar ben ik blij om.”

Hondenschool
Aantal leden steeg tijdens de coronaperiode maar blijft ook nu stabiel, dat wil zeggen dat mensen hun nieuwe vriend niet dumpen na de coronacrisis. Foto: Hondenschool Glabbeek.

Alle rassen zijn welkom

In de school zijn alle rassen welkom. “De ene hond is rustiger dan de andere, dat merk ik thuis ook. De ene leer je ook al sneller iets aan dan de andere, een Colli of Herder is makkelijker, net als een Retriever. Terriers zijn wat moeilijker maar elke hond kan je leren gehoorzamen. Zo is er een Duitse Dog die zijn eigen bedje heeft en zelf zijn dekentje over zich heen legt. Het vergt alleen tijd, geduld en belonen. Geef toe, wij hebben toch ook graag ons loon voor het werk dat we verrichten (lacht). Sowieso komt je best met je hond naar de school zo snel mogelijk, vanaf 12 weken oud kan het al.”

Alle rassen zijn welkom
Alle rassen zijn welkom. Foto: Dirk Desmet

Gemeente investeert ook in hondenschool

Ook de gemeente ziet heil in het initiatief want eerder investeerde Glabbeek al in een nieuw clublokaal voor de hondenschool.

“Bij de heraanleg van de Dorpsstraat volgend jaar zal ook hun parking vernieuwd worden en krijgt het oefenterrein nieuwe verlichting. Als gemeente investeren we bewust fors in onze lokale verenigingen omdat we merken dat dankzij die gemeentelijke investeringen de clubs heel wat nieuwe leden kunnen aantrekken en we hierdoor heel wat actieve verenigingen in onze gemeente blijven tellen”, besluit sportschepen Hendrickx.

Hondenschool
Foto: Hondenschool Glabbeek

Lees meer over