Glabbeek dooft straatlampen ook, al is het met tegenzin: "Geen 2 graden minder voor personeel, dat is zeker"

Glabbeek

Onder andere Aarschot, Tielt-Winge en Landen doen de straatverlichting uit tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends, behalve op vrijdag en zaterdag, maar in Glabbeek lopen ze daar niet meteen warm voor. Toch zullen ze het ook doen, naar eigen zeggen  als tijdelijke economische crisismaatregel en uit collegialiteit met de regio. “We hebben de voorbije 10 jaar al structureel veel bespaard en geïnvesteerd in duurzame en energiezuinigere gemeentelijke gebouwen. En tegen eind dit jaar zijn we de eerste gemeente in de regio die energieneutraal is waardoor we al jaarlijks 70.000 euro besparen. Daarom is het niet echt nodig om hierin mee te stappen maar uit collegialiteit willen we ja zeggen, als we dat niet doen kan het ook in andere gemeenten niet. Vraag is of de criminaliteit en de verkeersonveiligheid hierdoor niet gaat stijgen”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).  

Alle Vlaamse gemeenten kregen van netbeheerder Fluvius de vraag om de straatverlichting in die periode te doven. Hiermee kunnen gemeenten ongeveer een derde besparen op hun enorm gestegen elektriciteitsfactuur. “De gesprekken tussen Fluvius en alle gemeenten in de regio zijn nu volop aan de gang. Op zo'n schakelaar om het licht uit te doen zitten meerdere gemeenten samen in een cluster. Wij zitten bijvoorbeeld samen met Geetbets, Kortenaken, Linter, Zoutleeuw, Bekkevoort en Binkom. Als wij neen zeggen kunnen zij het licht evenmin doven in hun gemeente.Het zou ook absurd zijn als overal in Vlaanderen de straatverlichting, als tijdelijke crisismaatregel gedoofd zou worden, die enkel in Glabbeek zou blijven branden.”

Probleem structureel aanpakken

De kostprijs van de openbare verlichting is in Glabbeek gestegen van 61.000 euro naar 161.000 euro (+165%) op jaarbasis en toch vindt de gemeente Glabbeek het geen goed idee om de straatlichten te doven, ook al bespaart de gemeente op die manier zo’n 50.000 euro. “Je moet het probleem structureel aanpakken. Wij plaatsen nu 650 zonnepanelen waardoor we energie neutraal worden, er is nog één gebouw dat moet worden aangepakt en dan zijn alle gemeentelijke gebouwen uitgerust om energie zuinig te zijn, sterker nog om neutraal te kunnen functioneren en hun eigen energie te kunnen opwekken. Je moet je ook de vraag stellen wat het doven van de straatverlichting doet naar criminaliteit en het risico op ongevallen toe. Sowieso wil ik van Fluvius de garantie dat we ten alle tijden het licht weer kunnen aansteken, denk maar aan een grote brand, een forse wateroverlast of een zwaar ongeluk waar verlichting noodzakelijk is voor de hulpdiensten”, gaat Reekmans verder, die alsnog bereid is de lichten te doven van oktober tot februari en dit naar eigen zeggen enkel als tijdelijke crisismaatregel. "Ik wil garanties van Fluvius dat we, bij een stijging van het aantal inbraken of meer verkeersonveiligheid, ze onmiddellijk terug kunnen aangezet worden.

De onderhandelingen met Fluvius lopen nog maar ik wil sowieso een aantal garanties. Hoe dan ook zetten wij in Glabbeek de thermostaat geen 2 graden minder in de gemeentelijke gebouwen, dat hoeft dus ook niet om ons personeel in de kou zetten omdat we de voorbije 10 jaar onze gemeentelijkje gebouwen net veel energiezuiniger maakten en daardoor vandaag veel minder verbruiken De straatverlichting in Glabbeek bestond in 2020 uit 1.000 stuks oudere gele lampen of sox-armaturen met een totaal geïnstalleerd vermogen van 47 kW. Intussen hebben we de voorbije twee jaar al 30% hiervan vervangen door nieuwe LED-armaturen en tegen 2027 is de verledding van onze straatverlichting volledig klaar. Pas als al deze lampen vervangen zijn door LED-verlichting kunnen we zelf onze straatverlichting gaan aansturen en dimmen, waardoor we een uiterst energiezuinigere straatverlichting krijgen. Als gemeentebestuur zullen we dus in de toekomst onze straatverlichting laten branden, maar op een slimme en energiezuinige manier.”

Lees meer over