Een kleine week zonder water in de Glabbeekstraat: blote leidingen bevroren door vrieskou

Werken in de Glabbeekstraat

In de Glabbeekstraat in Geetbets zijn werken aan de gang voor de aanleg van gescheiden rioleringen. Daardoor werden er noodwaterleidingen gelegd bij sommige woningen. Een aantal daarvan werden nauwelijks onder de grond en zelfs bovengronds gelegd. Door de vrieskou kwamen de bewoners zonder water te zitten. “Onbegrijpelijk”, klonk het bij de omwonenden. Maar er is ook goed nieuws: mogelijks is alles vanavond opgelost.

Vroeger lag er in de Glabbeekstraat maar waterleiding aan één kant van de weg en voor aansluitingen aan de andere kant moest men onder de weg door.  Om geen vertraging op te lopen bij de wegenwerken in de, besliste De Watergroep in overleg met de gemeente, aan weerszijden van de straat een noodwaterleiding aan te leggen, waaraan iedere woning gekoppeld werd. “De noodwaterleidingen lagen maar nauwelijks ondergronds en door het wegscheppen van aarde kwamen sommige bovengronds te liggen. Sommige noodleidingen lagen zelfs tot een stuk boven de weg. En door de vrieskou kwamen alle problemen. Toch onbegrijpelijk dat men dat vriesweer niet heeft voorzien”, klinkt het bij de buurtbewoners.

De problemen startten zondagnacht en mogelijks zou alles opgelost zijn tegen donderdagavond. De Watergroep werkt hier hard aan door, maar door het vriesweer is het moeilijk werken.

Standpijp en vaatjes

“Om de mensen van water te voorzien hebben we heel wat maatregelen genomen. Zo werd er een standpijp voorzien voor mensen die grote hoeveelheden water nodig hebben voor hun dieren. Deze standpijp werd wel ’s nachts gesloten en ’s ochtends weer opgestart. Wij verdelen voor de Watergroep vaatjes van 10 liter water. We zijn hiervoor huis aan huis gegaan in de straat en wie niet thuis was kon het water gaan ophalen in een lokaal dat ’s avonds geopend was. We hebben zelfs douchemogelijkheid voorzien in de Sporthal De Warande in Rummen”, aldus schepen voor Openbare Werken Roland Strouven (Open VLD).

Nu maar duimen dat alles hersteld is tegen donderdagavond.

Lees meer over