Boze boeren, hoe klein ze ook zijn, zijn niet tevreden met aanplanting 10.000 bomen door Natuurpunt

Boeren Geetbets

Boeren uit Geetbets, hoe jong ook, en omgeving zijn boos op Natuurpunt Gete-Velpe en protesteerden met een dertigtal op zondag 19 februari. De boeren nemen het niet dat ze een groot deel van hun landbouwgrond verliezen nu Natuurpunt zo’n 10.000 bomen aanplant in de regio, goed voor 10 hectare grond.

Op zondag 19 februari was er een boomplantactie van  Natuurpunt waarbij ze 10.000 bomen wilden planten, goed voor 10 hectare grond of 20 voetbalvelden.

“Onaanvaardbaar. Hierbij verliezen de landbouwers uit Geetbets een heel groot deel landbouwgrond. Onze boeren hebben het al niet gemakkelijk, maar door alle acties van Natuurpunt wordt het nog moeilijker”, zegt Mieke Huyck van de Boerenbond.

Dat vinden dus ook hun leden die op zondag 19 februari verzamelden om hun ongenoegen te uiten, niet dat ze iets hebben tegen het planten van bomen want ook zij vinden dat dit nodig is.

“We wilden vooral aan de mensen die de bomen kwamen planten duidelijk maken welke impact dit voor ons heeft, sommigen hadden daar best begrip voor, al werden er wel al een aantal bomen aangeplant”, luidt het bij de boeren die het belang ervan niet willen onderschatten.

“Het moet wel op de juiste plaats gebeuren, dat is hier niet het geval. Men kiest vaak voor gronden in agrarisch gebied en dat maakt dat die verloren zijn voor landbouwers en de nieuwe generatie. Hierdoor wordt landbouwgrond almaar schaarser en dus ook duurder. Het is al niet evident om er nog van te leven maar als de prijs van de gronden ook nog eens stijgt door dit soort ingrepen wordt het nog lastiger.”