College beslist weldra of woonproject Begijnhof Nieuwstraat er komt: "Inbreiding in Boutersem gaat veel te snel"

29 november 2022 | 10u59 | Gepost door christian.henn…
De ruimte tussen Eksterstraat en Nieuwstraat waar de nieuwe woonwijk zou komen

Tijdens de gemeenterdaad van Boutersem kwam het woonproject Begijnhof – Nieuwstraat , tussen de Nieuwstraat en de Eksterstraat in Boutersem, onrechtstreeks ter sprake. “Als het project wordt vergund blijft de weg privaat in eigendom, maar wordt een publiek recht van doorgang gegeven voor zwakke weggebruikers. Het ging op deze raadszitting alleen over de wegenis . De beslissing over het woonproject zelf valt pas over enkele weken”, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Janina Vandebroeck. (Open VLD). Maar toch laaide ook de discussie over het project zelf weer op.

“Ik ben blij dat de oppositie gezien heeft dat dit slechts een voorafgaande procedure is, los van de goedkeuring van het woonproject zelf . Ik ben verheugd dat de oppositie hier geen politiek spelletje van gemaakt heeft.  De goedkeuring van het project voor 56 wooneenheden behoort exclusief toe aan het college. We zullen niet over één nacht ijs gaan, en alle bezwaarschriften worden grondig onderzocht”, aldus schepen Janina Vandebroeck (Open Vld).

Te snelle inbreiding

Toch had de Vooruit oppositie op de raadszitting ook kritiek: “Al van het begin van de legislatuur hameren we er op dat de inbreiding in Boutersem veel te snel gaat en met te veel wooneenheden op te kleine oppervlaktes . Het woonproject Begijnhof, voor wel 56 eenheden, is volgens onze inschatting veel te zwaar voor de draagkracht van de infrastructuur van de Nieuwstraat. “

“Getuige daarvan ook de meer dan 90 bezwaarschriften die binnengekomen zijn. Een privéweg kan op zich goed werken als alle inwoners evenwaardig zijn en een even groot steentje bijdragen, maar zelfs onder groepsdruk is dat geen garantie. Bovendien rijzen er veel vragen of zelfs discussies over de verantwoordelijkheden in bepaalde situaties zoals de straat ijsvrij maken, verlichting, herstellingswerken, orde en netheid of aansprakelijkheid bij ongevallen door de staat van het openbaar privédomein.”, aldus de Vooruit oppositie die zich onthield.  De overige fracties in de gemeenteraad keurden het publiek recht van doorgang goed.

Lees meer over