Boutersems fotograaf Eddy Verloes is voortaan ereburger: “Een grote eer en hartverwarmend”

eddy verloes

Zaterdag werd Boutersems fotograaf Eddy Verloes gehuldigd in de Sint-Remigiuskerk die een dag eerder een herbestemming kreeg als socioculturele ontmoetingsruimte. “Het was hartverwarmend. Een vroegere buurvrouw van 83 jaar nam zelfs drie bussen om erbij te zijn.”

Eddy is een inwijkeling want hij kwam in Boutersem wonen zo een 40 jaar geleden, maar integreerde zich snel. Hij werd lid van verschillende sociale, muzikale en sportverenigingen en hij werd ook manager van de Concertband Boutersem, onder de muzikale leiding van dirigent Koen Wilmaers. “We beleefden regionaal en nadien ook nationaal glory days, zoals Springsteen het zong. Het hoogtepunt bereikten we met de organisatie van de Leuven PlazaProms (nadien Leuven Plaza Night) van 2005 tot 2009 waar we telkens enkele duizenden enthousiaste toeschouwers mochten ontvangen."

Intussen is Verloes een internationaal erkende fotograaf die al meermaals in de prijzen viel, zowel in ons land als in het buitenland. Vooral met een fotoreeks die hij maakte van chassidische joden aan de Belgische kust scoorde hij hoge toppen, hij mocht de werken zelfs tentoonstellen in de Verenigde Arabische Emiraten. Bij zijn laatste fotoproject Aardelingen schreef Geert Jan Beeckman gedichten en componeerde Jef Neve de muziek.

Vorig jaar ging het eerste ereburgerschap postuum naar de overleden Georges Claes uit Kerkom, die twee keer Parijs-Roubaix won. Verloes treedt in zijn voetsporen als eerste nog levende ereburger.

“Het was een hele eer en een zeer mooie beleving. Een zestigtal vrienden en familieleden genoten van de huldiging en ik nog meer. Een vroegere buurvrouw, ze is intussen 83 jaar en woont in een woonzorgcentrum, nam drie bussen om erbij te zijn, een andere 78-jarige vrouw kwam speciaal van Oostende naar de huldiging. Het was allemaal bijzonder hartverwarmend”, vertelt de fotograaf.

Lees verder onder de foto.

Eddy Verloes
Een 83-jarige vroegere buurvrouw (links op de foto) nam drie bussen om erbij te kunnen zijn

Boutersem op wereldkaart gezet

Schepen van Cultuur Guy Vanbelle en burgemeester Chris Vervliet (beiden cd&v) waren ook vol lof over de nieuwe ereburger.

“Eddy Verloes is intussen een wereldwijd bekend fotograaf, waardoor Boutersem een naambekendheid heeft gekregen in vele wereldsteden. Hij heeft door zijn sprekende foto’s een terechte wereldfaam verworven.”

Het laatste woord is voor de nieuwe ereburger. Ik was bijzonder verrast wanneer ik in november te horen kreeg dat ik werd voorgedragen als één van de kandidaten om ereburger te worden, dat was al een hele eer en dat ik nu verkozen werd, is dat des te meer.”

Lees meer over