Awards, nieuwe producenten en website voor Streekproducten Vlaams-Brabant

1 december 2022 | 20u00 | Gepost door annpeeters
straffe streek
Op woensdag 30 november organiseerde Streekproducten Vlaams-Brabant een netwerkmoment. Tijdens deze ontmoeting werden 6 nieuwe streekproducenten en de nieuwe website voorgesteld en kregen 4 streekambassadeurs van het eerste uur een award.

“Streekproducten hebben alleen maar voordelen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Streekproducten en Landbouw (CD&V). “Men steunt de lokale economie en dat komt de hele regio ten goede. Lokale streekspecialiteiten zijn kwaliteitsproducten, duurzaam en ambachtelijk gemaakt en met beperkte voedselkilometers”.

Nieuwe streekproducenten
​​
​“We zijn fier dat we tijdens ons netwerkmoment 6 nieuwe streekproducenten mochten welkom heten”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant. ​
​​​Het gaat om Dorpsbrouwerij Bierbeek, Weide-eieren uit Bierbeek, Herbird uit Tervuren, Hilko Cuisine uit Boutersem, Imkerij Keiberg uit Landen en Oh!Oats uit Bierbeek. ​
​​
Dorpsbrouwerij Bierbeek

De vrijwilligers van Dorpsbrouwerij Bierbeek gaan, meer dan 100 jaar na het stopzetten van de laatste brouwerij, opnieuw bier brouwen. Het doel is om in de komende jaren er voor te zorgen dat er in elke deelgemeente een bier gebrouwen wordt. Zo krijgt Bierbeek een stevige Tripel, Lovenjoel een lichte Saison, Opvelp een frisse Witte en Korbeek-lo een vol bruin bier. ​Het project combineert ambacht met korte keten, sociale inclusie, erfgoed en ecologie. Zo doen ze voor hun grondstoffen deels beroep op lokale landbouwers. ​ ​De organisatiestructuur van Dorpsbrouwerij Bierbeek is een coöperatieve vennootschap. Elke inwoner of sympathisant kan coöperant worden door de aankoop van aandelen, waarbij alle aandeelhouders mee beslissen over het beleid van de brouwerij.

Herbird uit Tervuren

Herbird is een alcoholvrije bruisende drank met een volle smaak. Het bevat geen toegevoegde suikers en enkel natuurlijke ingrediënten: appel en rabarber als basis met toetsen van vlierbloesem en kruiden. Het wordt gemaakt door Eldrid en Kevin Vindevogel.

Hilko Cuisine uit Boutersem

Met een duwtje in de rug van beenhouwerij Vangramberen was Hilko Cuisine geboren. Ze maken ambachtelijke pittige sauzen en specerijen. Die worden vervaardigd in kleine batches, met de beste selectie van pepers en andere lokale Belgische ingrediënten.

Imkerij Keiberg uit Neerwinden (Landen)

Imkerij Keiberg hecht veel belang aan natuur en welzijn van mens en dier. Hun aanbod bestaat onder meer uit koudgeslingerde honing, bijproducten, apitherapie, huisgemaakte confituren, honingbereidingen, huishoudproducten en zuiverende bijenwas kaarsen.

Oh!Oats uit Bierbeek

Ester van Oh!Oats maakt verse artisanale granola met 100% natuurlijke en ambachtelijke ingrediënten volgens een zelf ontworpen concept. De granola wordt gemaakt zonder suikers, stropen of gedroogde vruchten maar met puur fruit en veel noten. En zonder olie, toevoegingen, aroma's of bewaarmiddelen. Het aanbod bestaat uit vier smaken: Daily Gold, Berry Love, Choc’Oh en Ever Glow.

Weide-eieren uit Bierbeek

Weide-eieren zijn met de hand geraapt, vers en lokaal. De mobiele kippenren verplaatst wekelijks op de weides rondom de boerderij. De kippen genieten van een gezonde, groene uitloop. Het verse gras is een aanvulling op hun gevarieerd rantsoen. Dit resulteert in duurzame, gezonde en smaakvolle eieren.

​Awards voor pioniers

Ook werden er awards uitgereikt aan vier streekproductenpioniers, die er sinds de stichting in 2004 reeds bij zijn: Lieve Heirman van Fructus uit Landen, Johnny Sterckx van Streekproducten Centrum Halle, Benny Swinnen van Bakkerij Swinnen uit Hoegaarden en Erich Seghers, ex-medewerker van de dienst economie van de provincie Vlaams-Brabant.

Er werden vier awards uitgereikt aan streekproducten-pioniers. Op de foto v.l.n.r. Luk Collet, Lieve Heirman, Herman Vangramberen, Johnny Sterckx, gedeputeerde Tom Dehaene, Benny Swinnen en ​ voorzitter Paul Vlemickx

Nieuwe website is klantvriendelijker
​​
Streekproducten Vlaams-Brabant heeft ook een nieuwe website. Om mee te zijn met de huidige trends, steekt hij in een frisser kleedje. Er wordt gewerkt met aardse kleuren en organische vormen. ​ De website is een promotool voor consumenten met een handig en uitgebreid filtersysteem om streek- en hoeveproducten te zoeken. Maar ook de verkooppunten, horecazaken, logies en straffe streek gemeenten komen aan bod. ​Nieuw is de verhuurmodule waar materiaal kan gehuurd worden om evenementen met streekproducten nog meer uitstraling te geven. ​​Voor de leden is er een aparte ledenzone met eigen communicatiemogelijkheden en geïntegreerde webshop voor verpakkingen.

Lees meer over