Mariapark in Averbode wordt voorlopig beschermd, openbaar onderzoek volgt

Mariapark
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele ( N-VA) beschermt het Mariapark bij de abdij van Averbode voorlopig als monument. “Deze religieuze thematuin bij de Norbertijnerabdij van Averbode getuigt van de religieuze traditie van bedevaarten en de Mariaverering die zo typisch zijn voor Vlaanderen”, legt Diependaele de beslissing uit. Het gemeentebestuur zal nu een openbaar onderzoek organiseren.

Het park ontstond tussen 1935 en 1960. “De abdij van Averbode met zijn uitgestrekte bossen, heiderelicten en landduinen vormden een attractie voor het opkomende toerisme, een traditie die tot op vandaag doorleeft. De aanleg van het bedevaartsoord speelde daarop in. Het park was het decor van een doelgericht ritueel, een welomschreven religieus-pedagogisch project waarbij de bezoeker vertrouwd werd gemaakt met (nieuw gecreëerde) antieke bouwkunst en taferelen uit de Bijbelse geschiedenis”, legt Diependaele uit. “De uitbouw van het park paste in de traditie van de volksdevotie die sinds de tweede helft van de 19de eeuw, in de hele katholieke leefwereld, opgang maakte tot aan het tweede Vaticaans concilie. Het park getuigt duidelijk van die traditie.”

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier krijgt iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen de negen maanden beslist de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed over een definitieve bescherming.

Meer informatie over de procedure vind je op https://bit.ly/3ACataf

Lees meer over