Demerpeil zakt in Scherpenheuvel-Zichem

Tuimeldijk
Het waterpeil van de Demer is in Scherpenheuvel-Zichem eindelijk aan het dalen, in Testelt is de situatie gestabiliseerd.
Burgemeester Manu Claes (CD&V) riep donderdag 22 juli de stedelijke crisiscel opnieuw samen om de toestand te evalueren.

De zogenaamde tuimeldijken, zeg maar een afschuiving van de oever zodat het water weg kan lopen, hebben hun werk gedaan en de vier eerder aangebrachte dijken werden intussen weer afgesloten. Als laatste werd de tuimeldijk aan de watermolen in Zichem afgesloten (cf. foto).

“Het water in de overstromingsgebieden is duidelijk dalend en het overstromingsgevaar voor de woningen aan de rand ervan is geweken”, zegt Claes.

Stroomafwaarts op de Demer, onder Testelt, wordt er onderzocht of er nog mogelijkheden zijn voor nieuwe overstromingsgebieden om zo de druk op het Demerpeil in Testelt weg te nemen en Langdorp en Aarschot zoveel mogelijk te vrijwaren.

Het vaarverbod blijft nog even van kracht, zowel op de Demer als op andere bevaarbare waterlopen, en de politie controleert en beboet overtreders.

“Het waterpeil moet in Testelt nog een 15-tal cm dalen alvorens de brug weer open kan voor gemotoriseerd verkeer. De oversteek is wel mogelijk voor voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand”, besluit Claes.

Lees meer over