Zaterdag wordt “kinderprikdag” in vaccinatiecentrum Tienen

mediclown
Mediclowns steken een handje toe om de angst voor het prikje weg te nemen

Net als overal in Vlaanderen, gaat ook in Tienen de kindervaccinatiecampagne in januari van start. Alle 5- tot 11-jarigen uit Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw werden uitgenodigd voor een prikje in het vaccinatiecentrum Tienen dat voor de gelegenheid omgetoverd is tot Kindervaccinatiepunt Zuidoost Hageland.

Door de kindervaccinatie op één punt te laten plaatsvinden, kunnen de krachten gebundeld worden. Met de lopende boostervaccinatie en omicron op de loer is dit absoluut nodig. Daarnaast kan de Eerstelijnszone ook rekenen op medewerking van de dienst pediatrie van RZ Tienen. Bijkomend werden er oproepen gedaan naar het netwerk van Kind & Gezin en de Centra voor Leerlingbegeleiding. Zo kunnen er prikteams samengesteld worden die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen.

Dapperheidsdiploma

“Naast medisch personeel dat vertrouwd is om met kinderen te werken, zullen ook de Mediclowns aanwezig zijn in het kindervaccinatiepunt”, aldus ELZOH-voorzitter Ine Tombeur. “Verder worden de vaccinatiekabinetten wat opgeleukt en wordt de nodige afleiding voorzien tijdens de prik. De jonge virusvechtertjes zullen ook beloond worden met een dapperheidsdiploma.”

De eerste kinderprikdag is nu zaterdag 15 januari gepland van 8 tot 20 u. en een tweede dag op 22 januari. Indien de vaccinatiebereidheid hoger ligt dan de door de overheid verwachte 50 tot 70 %, wordt ook zaterdag 29 januari nog aan de planning toegevoegd worden. Drie weken na de eerste prik zullen de kinderen hun tweede prik krijgen, zodat elk kind nog voor de start van de krokusvakantie volledig gevaccineerd kan zijn.

Lees meer over