Investering van één miljoen euro voor waterwerken rond Demer

Overstroming Landen

De Vlaamse regering maakt één miljoen euro vrij voor werken aan de Demervallei. Deze investering moet soelaas brengen bij wateroverlast bij zware regenval én droogte wanneer het lang niet regent.

Er zal worden opgetreden in de regio's Haspengouw en Hageland. Die werden in de zomer van 2021 en november jongstleden zwaar geraakt door zware overstromingen. Er zal onder andere meer overstromingsgebied voorzien worden, voorts zullen de meanders van de waterlopen hersteld worden. Op die manier krijgt het water bij hevige neerslag meer plaats om in te sijpelen. Op die manier kan er meer water opgeslagen worden in het vooruitzicht van drogere periodes.

Het geld is afkomstig uit het Vlaams Klimaatfonds dat teert op Europees geld uit de veiling van emissierechten. Het geld moet al vanaf volgend jaar inzetbaar zijn voor concrete projecten die binnen de drie jaar afgerond moeten zijn.

De Vlaamse delen van Haspengouw en Hageland bevatten delen van Vlaams-Brabant en Limburg. Daar zal onder meer gewerkt worden rond het afstromingsgebied van de Grote en Kleine Gete, de Melsterbeek, de Begijnenbeek en de Velpe.

Lees meer over