200-tal leerlingen leggen fietsexamen af in Diest

fietsexamen

In Diest leggen zo’n 200 leerlingen uit het zesde leerjaar het Grote Fietsexamen af. Een eerste lichting deed dat vandaag al, de rest volgt op vrijdag 24 mei. Samen met de scholen, politie Demerdal-DSZ en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde bouwt de stad zo verder aan een verkeersveilige stad. 

Bedoeling is om de leerlingen voor te bereiden op volgend schooljaar wanneer velen van hen met de fiets naar de middelbare school zullen fietsen.

“Als scholenstad brengen we dagelijks meer dan 8500 kinderen, jongeren en ouders op de baan. Ook als fietser uiteraard, waarop we volop blijven inzetten,” vertelt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest). “Het is belangrijk dat jonge fietsers weten hoe ze zich in het drukke gemengd verkeer op veilige manier kunnen bewegen. Voetgangers, fietsers en automobilisten moeten zich samen op het openbaar domein verplaatsen en daarom geven we richtlijnen mee hoe ze dat best doen.”

Ook de politie schenkt veel aandacht aan de veiligheid van fietsers. “Als zwakke weggebruiker in het verkeer, zijn fietsers extra kwetsbaar bij verkeersongevallen. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren goed weten waarop ze kunnen letten om zo veilig mogelijk deel te nemen aan het verkeer, in het bijzonder op hun dagelijkse route van en naar school. Dit initiatief zal zeker hun alertheid en weerbaarheid in het verkeer versterken” zegt Jan Konings, korpschef van politie Demerdal-DSZ.

De stad voorzag het examenparcours van een vaste bewegwijzering zodat leerlingen, in de loop van het jaar en onder begeleiding van leerkrachten of ouders, het traject, goed voor zo’n 4 km, meermaals kunnen inoefenen.

Lees meer over