Hond Lola werd speciaal getraind om lithium-ion op te speuren

16 mei 2024 | 14u26 | Gepost door laurien.holsbe…
Lola werkt normaal gezien op de luchthaven voor het vrachtvervoer.

Bebat, het bedrijf uit Tienen dat instaat voor inzameling en recyclage van batterijen, heeft voor haar jaarlijkse actie drie honden in dienst die speciaal zijn opgeleid om Lithium-ion op te sporen, waaronder Lola.

Lola, een driejarige Mechelse herder, werd speciaal opgeleid door ASB Security om lithium te ontdekken. “We waren eigenlijk op zoek naar een hond die dit kon en kwamen uit bij dit bedrijf. Samen met Lola zijn er nog twee andere honden die we tijdelijk hebben gebruikt. De training van deze honden duurt in totaal anderhalf jaar. Lola is speciaal getraind op de geur van lithium. Normaal gezien worden ze ingezet op de luchthaven om beschadigde en lekkende batterijen op te sporen voor een veilig transport. De bedoeling van deze tijdelijke actie was om de niet-zichtbare batterijen op een creatieve manier onder de aandacht te brengen. Dat deden we door onder andere langs te gaan bij premier Alexander De Croo (Open Vld). Na deze actie zal ze opnieuw ingeschakeld worden op de luchthaven om. Voor haar verdiensten krijgt Lola haar bal, waardoor ze even kan ontspannen”, aldus woordvoerster Fatima Boudjaoui van Bebat.

Elk jaar in de lente roept Bebat via een campagne alle Belgen op om hun lege of afgedankte batterijen in te zamelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat elke Belg gemiddeld 131 batterijen in huis heeft. Toch schatten de meeste Belgen dat aantal vier keer lager in. Dit omdat heel wat batterijen eigenlijk onzichtbaar zijn. Zo is er een groter aandeel van de lithium-ion batterijen, oplaadbare batterijen die worden gebruikt in laptops, smartphones, e-bikes. Deze worden vaak ingebouwd. 

Lees meer over