Stan Van Samang overnacht in een treinwagon te Landen

Stan en Laura voor een treinrijtuig
Station Racour is het oude treinstation van het Waalse Racour – Raatshoven, deelgemeente van Lincent. Door een kronkel van de taalgrens ligt het station samen met twee huizen in het Vlaamse Landen. Het station werd gerestaureerd door Jo Uytterhoeven en Hilde Pottel en er kwamen ook rails, treinen en vakantiewoningen. Zaterdag 15 mei om 18.40 uur is er een uitzending van ‘Vlaanderen Vakantieland’ op Eén, waarbij radio DJ Laura Govaerts als verrassing Stan Van Samang meeneemt voor overnachting naar het station Racour (foto).

“Herbestemming is een belangrijk gebeuren voor ons gebouw en de treinen, maar we zijn vooral trots dat we de functie van het station hebben hersteld. Mensen komen en gaan weer met een valies in ons station. Zo kwam ook Stan Van Samang met zijn valies aan”, vertelt Jo Uytterhoeven.

Door de coronacris werd bij de VRT beslist Vlaanderen Vakantieland weer op te starten. Het thema van de derde uitzending op 15 mei is herbestemming. Wat kon er dan beter in passen dan dit station?

Met een kepie

“Laura Govaerts neemt in de uitzending Stan Van Samang mee om drie locaties te bezoeken. Stan wist niet waar hij terecht zou komen. Toen hij aankwam met zijn valies dacht hij dat hij in het station ging overnachten, maar het was voorzien in de trein zelf. Ikzelf was er niet bij, bij het filmen, ik heb alleen de sleutel gegeven”, vertelt Jo. “We hadden op dat ogenblik nog andere gasten in station Racour en voor de kinderen was het leuk om selfies te nemen met Stan en Laura. Stan Van Samang heeft ook uniformen aangetrokken en een kepie, want die zijn steeds voorhanden in de treinrijtuigen. Dit zijn nog originele attributen die in de treinwagons hangen en kinderen die hier overnachten zijn verzot op de kepies. Laura en Stan hebben nog heel wat gebabbeld en uit de conversatie bleek dat treinstations iets speciaals oproepen bij Stan”, aldus Jo Uytterhoeven die ook graag de geschiedenis van het station Racour vertelt.

200 meter rails

“Wij hebben dat gebouw gekocht in 1988, en we hebben de originele plannen gevonden in het archief in Namen, waarna we met de restauratie gestart zijn. In 2002 werd het gebouw beschermd waardoor het mogelijk werd om er weer treinen te plaatsen. Toen we het in 1988 kochten waren er sporen in de tuin, maar die waren niet van ons en werden later uitgebroken. Door de bescherming konden wij ook rails plaatsen om zo het geheel een herbestemming te geven. In 2010 hebben we een eerste vakantiewoning gemaakt in het station”

“In 2011 hebben we dan 200 meter sporen gelegd met daarop twee rijtuigen van het M2 type. We hebben daar twee vakantiewoningen van gemaakt voor telkens zes personen. Tenslotte hadden we ook nog een  ‘logement de piocheurs’, een bouwvallige barak,  logement van spoorwegarbeiders. Dat hebben we gerestaureerd tot een trekkershut van drie meter bij drie. Zo kwam ons station weer helemaal tot leven”, besluit Jo.

Lees meer over