De dikste boom van Landen staat in Rumsdorp

Dikste boom in Rumsdorp
Luc Marsoul trok op zoek naar de dikste boom in Landen en ging die ook nameten. Hij maakte het resultaat van zijn meting bekend op de sociale media en toonde ook een lichte afwijking van de officiële dikte.

‘Hierbij de tot nu de dikste boom van Landen en omgeving, de mammoetboom of Sequoiadendron giganteum, met bijna 5 meter omtrek, gemeten zoals het hoort. De officiële website spreekt echter van 5050 mm . Maar we gaan hier toch niet vitten over een paar centimeters. Toevallig werd er op het domein een iets minder dikke geveld, wegens ziekte’, aldus de boodschap van Marsoul op facebook.

De locatie van deze boom is het kasteel Hooleyck' te Rumsdorp. Volgens de Inventaris Onroerend Erfgoed bedraagt de omtrek 5050 mm, gemeten op 1,50 meter hoogte, weliswaar al gemeten in 2000.

Het kasteel Hooleyck is een in  1884-1888 gebouwd eclectisch kasteel, gelegen in een landschappelijk park van circa 2,5 hectare, met ommuurde moestuin met serres en entreepaviljoen. Er zijn enkele zeldzame oude bomen en recente aanplanting van zeldzame soorten. Het 'Kasteel Hooleyck ‘ werd gebouwd door vrederechter Fernand Isidore Kempeneers op het Rumsdorpveld, halfweg tussen Landen en Rumsdorp. In 1912 werd het landgoed eigendom van zijn schoonzoon Philippe Cartuyvels.

Info:  https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobje.../134200

Lees meer over