Gaston Roelants, goud in Tokyo 1964, supportert voor de Olympische atleten

Baron Gaston Roelants supportert
Vorig jaar al stond Baron Gaston Roelants 100% achter de deelnemers aan de Olympische spelen. Hij was uitgenodigd om naar Tokyo te gaan, maar hij had dat toen onmiddellijk afgezegd, wegens de te hoge temperatuur. Hij was ook uitgenodigd om deel te nemen aan het Olympisch dorp in Antwerpen en in Brussel, maar door corona is dat niet doorgegaan. “Dit jaar waren we met ex Olympiërs uitgenodigd voor een brunch in België, maar zolang corona woedt ga ik daar niet naartoe”, zegt Gaston Roelants. Gaston staat als gouden medaille van Tokyo 1964, nu 57 jaar geleden, achter het Olympische team (foto rechts), net zoals vorig jaar (foto links).

Baron Gaston Roelants (84j) afkomstig uit Opvelp-Bierbeek, had gedurende 25 jaar een sportwinkel in Leuven, maar kwam 31 jaar geleden in Meldert – Hoegaarden wonen. Gaston Roelants is met voorsprong de meest succesrijke atletiekkampioen die België ooit had, met de gouden medaille in Tokyo op de 3000 meter steeple in 1964 als hoogtepunt. Gaston Roelants was vorig jaar nog altijd voorzitter van de Olympische atleten van België, maar hij gaf toen de fakkel door aan Kim Gevaert.

Goud op 3000 meter steeple

Gaston Roelants was in 1964 in Tokyo gouden medaillewinnaar, samen met de betreurde Patrick Sercu bij het baanwielrennen.. De derde medaille, brons, werd behaald door wielrenner Water Godefroot op de weg.  Gaston Roelants herinnert zich alles nog alsof het gisteren was. “Voor de spelen was ik 12 weken gekwetst geweest, met een beenvliesontsteking. Dat wil zeggen dat ik niks looptraining heb gedaan, wel lichaamsbeweging in het sportkot in Leuven . Twee dagen voor de afreis heb ik in Leuven eens 400 meter gelopen.”

“We zijn met een militair vliegtuig vanuit Melsbroek naar Tokyo vertrokken. We werden daar ondergebracht in een groot dorp met villa’s. In elke villa zaten een paar atleten. We waren toen wel met een 70-tal mensen in de selectie, want daar was ook de hockeyploeg bij. In 1964 werden de Olympische Spelen in oktober georganiseerd, en het weer was toen prachtig. In Tokyo was ik, zelfs zonder looptraining, in topconditie. Als training liep ik daar een 1500 meter en brak er mijn record. Op 5000 meter kopte ik op training Eugène Allonsius die was geselecteerd voor de 5000 meter. In de reeksen van de 3000 meter steeple was ik tweede, maar ik had kunnen winnen, maar alleen het goud in de finale telde. Na zijn winst in Tokyo kwamen prins Albert en prinses Paola hem feliciteren.

Na de atletiek langlauf en golf

Tokyo was een hoogtepunt voor deze uitzonderlijke atleet die op kampioenschappen 54 gouden medailles en 9 zilveren binnenhaalde. Gaston Roelants won viermaal de landencross en de San Sylvestercorrida in Sao Paolo, werd Europees kampioen op de steeple, behaalde medailles op het EK marathon, werd 34 maal Belgisch kampioen, zowel op de piste als in de cross, en had verschillende wereldrecords.

“Ik deed atletiek tot mijn 40ste, maar dan ben ik gestopt omdat men mij wilde verplichten bij de veteranen te lopen. Dat wilde ik niet. Ik ben dan overgeschakeld naar de competitie langlaufen en haalde tweemaal zilver en driemaal brons op de Belgische kampioenschappen, in een sport die zwaarder is dan atletiek.”

Daarna is Gaston Roelants in de golfsport terecht gekomen, waar hij nog tweemaal kampioen van België werd bij de Senioren..

Lees meer over