Emotionele doorstart van Gambrinusbeurs in Hoegaarden: Gambrinusclub verjongt het team

6 november 2021 | 12u46 | Gepost door christian.henn…
Voorzitter met medewerkers
In de sporthal in Hoegaarden vond de 33ste editie plaats van de Gambrinusbeurs, ingericht door de Gambrinus Club van België. Het werd na een jaar onderbreking een emotionele herstart van de beurs van bier- en brouwersattributen in Hoegaarden. Tijdens deze beurs was de gedachte aan de vorig jaar overleden voorzitter Ronan Vandermotten nooit veraf. Ondertussen heeft een verjongde ploeg met voorzitter Dirk Verboven de Gambrinusclub nieuw leven ingeblazen.

“Voorzitter Ronan Vandermotten is vorig jaar in juni overleden. We hebben toen in coronatijdens afscheid moeten nemen. Daarna hebben we Jean-Pierre Decroos als voorzitter gehad, die samen met zijn ondertussen ook overleden vrouw een boegbeeld was van onze vereniging. Om gezondheidsredenen is Jean-Pierre er ook mee gestopt en nu heb ik het voorzitterschap overgenomen. Alleen ikzelf en mijn vrouw Sabine zijn overgebleven van het vorige bestuur, de rest zijn jonge krachten”, vertelt Dirk Verboven.

Lees verder onder de foto

Nieuw bestuur
Het nieuwe bestuur

Verjongd bestuur

“We willen onze vereniging nieuw leven inblazen: ons magazine werd vernieuwd en we zoeken een nieuwe locatie voor de kleinere beurzen die in Deurne plaats vonden. We willen ook weer nauwere contacten met de brouwerijen. Zo willen we jaarlijks drie grote beurzen: één in Hoegaarden, één in Kapellen-op-den-Bos en één in een brouwerij”, aldus de voorzitter.

Lees verder onder de foto

Herdenkingsbieren
De herdenkingsbieren gelinkt aan Ronan Vandermotten

Eindelijk

Tijdens een officieel moment overhandigde Dirk Verboven, aan Ronny Vergeylen uit Glabbeek de vertegenwoordiger van Alkens-Maes die de beurs in Hoegaarden sponsort een speciale fles van het bier ‘Eindelijk’, het laatste bier dat Ronan Vandermotten liet brouwen, om vorig jaar het toen voorziene einde van de coronacrisies te vieren in Kapellen-op-den-Bos. Maar dat kon niet doorgaan, en achteraf overleed Ronan. Er werd afscheid genomen van hem in beperkt kring met een speciaal bier voor zijn overlijden. Ook dat bier werd overhandigd aan Ronny Vergeylen.

Lees verder onder de foto

Ronny en Dirk
Ronny en Dirk klinken op de goede afloop

Buitenlandse exposanten

Ronny: “Wij sponsoren deze Gambrinusbeurs sinds 2005, toen InBev besliste daarmee te stoppen. Zij wilden toen immers stoppen met brouwen in Hoegaarden en naar Jupîlle verhuizen. Sindsdien heeft Alken-Maes die sponsoring overgenomen. InBev heeft wel pogingen gedaan om weer te komen sponsoren, maar wij willen daar beslist mee doorgaan. Voorlopig is er geen poging meer geweest, logisch want de evenementen zijn nauwelijks opgestart”, aldus Ronny.

Lees verder onder de foto

Beurs
De Gambrinusbeurs in de sporthal

De Gambrinusbeurs zelf liep als een trein met honderden bezoekers. Weliswaar moest iedereen de coronapas tonen. Alle tafels binnenin waren bezet. Er waren dit jaar ondanks corona nog een 15-tal buitenlandse exposanten: Polen, Tsjechen, Fransen, Duitsers, maar dit jaar slechts één Engelsman. Glazen, bierviltjes, plateaus, assenbakken, luciferdoosjes, promotiemateriaal, zelfs mondmaskers, alles wat aan brouwerijen gelinkt wordt, werd er aan de man gebracht.

Lees verder onder de foto

Buiten op de parking
Dit had de Gambrinusclub willen vermijden

Buiten op de parking

Er was een poging ondernomen om alleen in de zaal exposanten toe te laten, maar toch hadden een aantal verzamelaars-verkopers, hun tenten op de parking voor de sporthal opgesteld. “Wij hebben een oproep gedaan, maar wij konden die mensen daar niet weghalen. Dat is politiebevoegdheid. En de gemeente heeft niet willen optreden”, besluit Dirk. (CH)

Lees meer over