Rattenvanger geeft tips om rattenplaag te vermijden in Boutersem

Bruine rat
De rattenvanger van Boutersem is Mark Reynders. Hij jaagt sinds kort in heel de gemeente op ratten en muizen, zowel op openbaar als privédomein. De bruine rat (foto gemeente) is vandaag meer dan ooit aanwezig. Inwoners die er overlast van hebben, kunnen Mark contacteren via het meldingsformulier van de gemeente. Daarop komt de rattenvanger ter plaatse om het probleem op te lossen.

Het  werkdomein van de rattenvanger strekt zich uit langs waterlopen, maar ook in en rond woningen of gebouwen. “Inwoners kunnen zelf ook heel wat maatregelen treffen om ratten en ander ongedierte te vermijden,” zegt Mark. “Bijna altijd zien we dat mensen een te groot voedselaanbod hebben, namelijk teveel aan kippenvoer, vogelvoer,  hondenvoer, of paardenvoer, maar ook composthopen en compostbakken zijn plekken waar ratten graag komen. Als er dan een houtstapel, tuinhuis of andere faciliteiten voorhanden zijn, zien zij de mogelijk voor een ideale leefomgeving. Dit moeten we proberen te vermijden. Preventie is dus erg belangrijk.”

Ratten zitten meestal goed verborgen. Vaak tref je eerst hun sporen aan, dan pas ga je ze ook horen of zien. Die sporen bestaan vooral uit: zwart tot bruine, vrij dikke uitwerpselen die symmetrisch zijn, naar ammoniak ruikende urine, pootafdrukjes of sleepsporen van de staart in stof, buiksmeer op de vloer of langs muren en plinten, aangevreten voedsel en voedselverpakkingen, knaagsporen aan voorwerpen of aan meubels van hout of plastic en tenslotte krassende geluiden in de muren of onder de vloeren.

Meldingsformulier rattenplaag: https://www.boutersem.be/product/2007/melding-formulier , info:  https://www.boutersem.be/product/238/rattenverdelging

 

Lees meer over