Bezorgdheid om kruispunt Smidstraat – Stationsstraat in Boutersem bij bevolking

28 mei 2021 | 10u10 | Gepost door christian.henn…
De N234 krijgt voorrang op het andere stuk van de Stationsstraat
De digitale gemeenteraad van Boutersem werd voor het eerst gestart met een vragenkwartiertje, waarbij vragen door de bevolking konden worden gesteld en beantwoord. Het bleek duidelijk dat de bezorgdheid om de herinrichting van het kruispunt Smidstraat- Stationsstraat groot blijft. Schepen Maarten Devroye (N-VA) antwoordde dat het plan misschien niet ideaal is (foto), maar dat de gemeente de kans moest grijpen nu AWG budget vrijhad om de straten richting E40 herin te richten.

Het gaat om de werken aan de Smidstraat en Neervelpsestraat om de doortocht door Vertrijk naar de E40 te verbeteren. Het probleem bij de bevolking is dat op dit ogenblik fietsers voorrang hebben aan het kruispunt Smidstraat-Stationsstraat, terwijl dat in het nieuwe plan niet zo is.

Gewestweg heeft voorrang

“Wat is de prioriteit van het gemeentebestuur? Veiligheid of doorstromend verkeer? Waarom steunt het gemeentebestuur het ontwerp van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWG)? Wat kan het bestuur zelf nog doen wanneer na de zomer de heraanleg van het kruispunt start?”, zo luidden de vragen uit het publiek.

“De prioriteit van het gemeentebestuur is de veiligheid, maar we moeten rekening houden met de doorstroming. Het kruispunt in de huidige toestand is één van de weinige in Vlaanderen waar een lokale weg voorrang heeft op een gewestweg. De verbinding Stationsstraat-Smidstraat, of de N234 (zie plan) is een Gewestweg richting E40, terwijl het andere stuk van de Stationsstraat richting Willebringen een lokale weg is”, aldus schepen voor Mobiliteit Maarten Devroye.

Zone 30

“We steunen de plannen van AWG om de Smidstraat aan te pakken, zeker om de trillingen en geluidsoverlast tegen te gaan. Door een gelukje kwam er budget vrij bij AWG om die weg aan te pakken en het gemeentebestuur moest die kans grijpen.. Het is een kwestie van geven en nemen”, vervolgde de schepen.

De schepen kondigde wel een aantal maatregelen voor de veiligheid aan: vanaf de versmalling zal er zone 30 worden ingevoerd tot in de schoolomgeving. Er komt een volledig snelheidsplan voor Vertrijk dat zal besproken worden in de Geranimo. Verkeerlichten waren niet mogelijk op het kruispunt en een rondpunt was ook niet mogelijk, omdat de Lijn zich daar tegen verzette. Er komt een alternatief fietspad parallel met de Smidstraat met een doorsteek via trage wegen. Men zal tenslotte pogen de zone 30 te handhaven met ANPR-camera’s, maar dat dossier is nog niet rond.

De bevolking is er alleszins niet gerust in, want het regende reacties op de sociale media

Lees meer over