Sponsorloop in basisschool brengt 2700 euro op, directeur loopt meer dan een marathon

KSD 't Minnepoortje
De leerlingen van KSD-basisschool 't Minnepoortje in Assent, een deelgemeente van Bekkevoort, organiseerden vrijdag 25 juni een sponsorloop waarmee ze geld wilden inzamelen voor CO2 meters. Directeur Tom Vanderbiesen (41) liep donderdag al 40 km en deed er vrijdag nog een schepje bovenop. “Eén klas liep samen nog meer dan ik.”

Wanneer we de directeur vrijdag ontmoeten, zou je niet zeggen dat hij een dag eerder 40 km. liep, hij komt aangewandeld alsof er niets aan de hand is. “Ik loop wel veel en ben dus wel getraind. Na vier marathons te hebben gelopen, liep ik enkele jaren kortere afstanden op de piste.  De combinatie werk, 2 jonge kinderen en competitiesporten is niet evident en tegenwoordig doe ik niet meer aan competitie. Anderzijds hoop ik toch om eind oktober weer onder de 2u50 te lopen”, zegt hij.

Traditie in sponsorlopen

De school heeft een traditie in het organiseren van dergelijke activiteiten, al was het nu wel lang geleden. “Ik ben hier nu 11 jaar directeur en de eerste jaren organiseerden we hier ook al sponsorlopen waarmee we de openluchtklassen financierden. Een aantal keren deden we het ook voor het goede doel, onder andere voor Annick Van Uytsel. Nu was het toch al een achttal jaren geleden. We waren op zoek naar een buitenactiviteit en één van de ouders in de ouderraad heeft een garage en is een trouwe sponsor van de school. Hij stelde voor om te lopen voor CO2-meters en dat leek ons een goed idee. Dit schooljaar konden we minder uitstappen organiseren en waren er amper buitenschoolse activiteiten. Dit concept bood hen een vooruitzicht en we zetten er meteen ook mee in op bewegen. Tegelijk konden we op die manier geld inzamelen en zo CO2-meters aankopen.”

Lees verder onder de foto.

't Minnepoortje
Copyright: KSD

Een marathon en meer

De ouders van alle kinderen (de school telt 9 klassen en 165 leerlingen) konden een vast bedrag sponsoren per kind en naargelang de leeftijd liepen die vrijdag dan een aantal minuten rondjes op het achtergelegen speelplein. “Telkens ze een ronde aflegden, kregen ze een stip op hun hand zodat ze aan het einde wisten welke afstand ze hadden afgelegd. De kleuters maakten een wandeling en hielden een picknick”, gaat de directeur verder die voorstelde om per opgehaalde 50O euro zelf ook 10 km. te lopen.

“Tijdens vorige acties haalden we om en bij de 1000 euro op. Ik vermoedde dat ik dus zo’n 20 km. zou moeten lopen maar algauw zaten we aan 2200 euro en moest ik net geen marathon lopen. Ik wilde het eerst over 2 dagen spreiden maar toen ik er donderdag aan begon, ging het vlot en ik legde 40,3 km. af op 3 uur en 5 minuten. Ik weet nu als geen ander dat de regio best hellend is (lacht). De leerlingen van het derde jaar liepen samen 44 km., dat is meer dan ik.”

Nog meer kilometers lopen

De afstand die de directeur aflegde was berekend op de stand van zaken afgelopen woensdag maar intussen kwam er nog sponsorgeld bij en dus kan Vanderbiesen herbeginnen. “De teller staat op 2700 euro en dus loop ik vrijdag nog enkele kilometers extra. Eén van de juffen gaat me vergezellen, enkele anderen wilden graag meedoen maar door omstandigheden is dat niet mogelijk. Ik loop die extra kilometers met plezier want ik ben echt blij dat we zoveel geld konden ophalen. Aanvankelijk hadden we gedacht 1 of 2 CO2-meters te kunnen kopen en die dan te laten roteren maar we gaan nu voor elke klas er eentje kunnen kopen en het geld dat we dan nog over hebben gaan we spenderen aan educatief materiaal. We gaan ook de leerlingen verantwoordelijk stellen voor de CO2-meters en het in de gaten houden van de metingen.”

Lees verder onder de foto.

't Minnepoortje
Copyright: KSD

Trots op de school

Alsof het niet volstaat, gaat één van de ouders ook nog 1 of 2 extra meters sponsoren. “Het doet deugd om zoveel engagement te zien. Ik ben dan ook heel trots op onze ouders, leerlingen en onze school.”

Intussen denkt de directeur eraan om volgend jaar een soortgelijke actie op poten te zetten.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over