Graffiti kunstenaar TUZQ dingt mee naar titel Best Street Art of 2021: "Graag eens wolkenkrabber beschilderen"

TUZQ

Graffiti kunstenaar Lars Van Cauwenbergh (24) uit Scherpenheuvel-Zichem, AKA TUZQ, werd genomineerd voor de wedstrijd Best Street Art of 2021, een internationale competitie van Street Art Cities, voor de kleurrijke Kraanvogel die hij vorig jaar aanbracht in de fietstunnel onder de Zuiderring in Mol. Het is voor de artiest niet zijn eerste nominatie en in 2020 won hij ook al Best of Belgium van StreetArt Antwerp. “Het verschil met een schilderij is dat Street Art buiten is, iedereen kan het elke dag bekijken. Je moet het ook niet meesleuren van de ene tentoonstelling naar de andere.”

Best of Belgium won de artiest met zijn werk van een gigantische vos op de muur van zaal Concordia in Testelt, een deelgemeente van zijn thuishaven “Mijn werken gaan heel vaak over fauna of flora. Ik vind dat we in een betonnen jungle leven met alleen maar grijze muren en bakstenen en daarin wil ik de natuur doen opleven. Vandaar dat ik meestal natuurelementen, landschappen en portretten schilder. Op die vos ben ik best trots. Niet alleen omdat het mijn grootste werk tot dan was maar ook omdat het dicht bij mijn woonplaats was. Op die manier kon ik mijn werk ook laten zien aan familie, vrienden en mensen uit de omgeving. Het was ook een manier om te tonen dat graffiti niet noodzakelijk samengaat met krapuleus gedrag, het is een kunstvorm die waardering verdient.”

Vorig jaar nam hij deel aan het Tunnelvisie-event. “Ik deed mee met de Kraanvogel die ik in Mol schilderde. De organisatoren ervan verkiezen ook maandelijks de beste inzending en voor juni werd mijn werk geselecteerd. Hierdoor mocht ik ook automatisch deelnemen aan de Best Street Art of 2021, ik vind dat een hele eer want aan de wedstrijd doen heel wat internationale artiesten mee en al veel langer bezig zijn dan ik. De bekendheid en visibiliteit voor mijn werk is natuurlijk mooi meegenomen”, vertelt de artiest die al lang gepassioneerd is door graffiti.

Lees verder onder de foto.

TUZQ
De Kraanvogel van TUZQ. Foto:TUZQ

Een wolkenkrabber als speeltuin

“Ik ben er al mee bezig sinds mijn vijftiende, het was mijn vader die mij aanmoedigde om een workshop te volgen. Ik kocht wat spuitbussen en ben eraan begonnen, sindsdien heeft het mij niet meer losgelaten. Ik heb zowat op alles geoefend, op grote panelen maar ook in de tuin van mijn oma waar ik mijn eerste echte werk mocht maken. Nochtans volgde ik in de middelbare school een technische opleiding en pas in mijn laatste jaar trok ik naar de tekenacademie. Intussen werk ik als grafisch ontwerper maar stiekem hoop ik er toch op om ooit van graffiti mijn job te kunnen maken.”

TUZQ, zijn artiestennaam heeft geen betekenis en werd eerder lukraak gekozen – ik zocht iets dat geen negatieve of positieve gevoelens opwekt - is meer dan gepassioneerd door graffiti en heeft zo zijn eigen dromen voor de toekomst.

“Mijn grootste droom is om ooit, in het buitenland, een enorme wolkenkrabber te mogen beschilderen. Met behulp van een grote lift een gigantische muurschildering maken die je van overal in de stad kan zien, dat zou echt de max zijn.”

Je kan op de inzending van TUZQ nog stemmen tot zondag 6 februari via https://forms.gle/SuRqDvMWqSx7vRoY8

 

TUZQ
TUZQ zou graag eens een wolkenkrabber beschilderen. Foto's: TUZQ
TUZQ