Geen uitzondering voor melkveebedrijf van de paters in Averbode: "We stoten geen 190% stikstof uit zoals beweerd wordt"
De paters kregen het nieuws over de sluiting al eerder in april te horen van de Vlaamse Landmaatschappij maar hoopten nog op een eventuele oplossing, met de uitspraak van Demir nu lijkt er nog weinig hoop over te blijven en zal de boerderij tegen 2025 dicht moeten.
Reden voor de sluiting is dat er teveel stikstof wordt uitgestoten, het bedrijf staat al sinds 2015 op een lijst van zogenaamde rode bedrijven (zij die teveel stikstof uitstoten) en, op basis van het nieuwe stikstofdecreet, moeten die binnenkort dicht, de abdij zou hierover gecontacteerd zijn, volgens de abt telefonisch, in 2015.
“Men zou ons toen hebben gecontacteerd maar dat is niet meer te traceren. Als het telefonisch was, hebben we er zeker geen weet meer van. Dus nu, vijf jaar later, na alle investeringen, vallen we uit de lucht. We hebben ook nog altijd geen cijfers gekregen van de VLM, noch hoe ze het berekenen."
190% uitstoot is wel heel veel
De rede dat het bedrijf moet sluiten is de te hoge uitstoot van stikstof en die zou volgens de minister wel heel hoog zijn, zo zegt de abt. "Volgens de minister, dat zei ze op een parlementaire commissie, stoten we 190% stikstof uit. Geen idee hoe ze aan dat cijfer komt, we zijn dan ook heel hard geschrokken. We namen nochtans al veel maatregelen om net die uitstoot te verminderen. We gaan dit ook navragen als we ons bezwaarschrift indienen, er komt namelijk nog een openbaar onderzoek. Het nieuwe stikstofdecreet gaat over bedrijven die in 2014 code rood kregen en nu zullen moeten stoppen. Zelf hebben we nooit deze code gekregen, noch andere aanbevelingen. In 2015 kregen we zelfs nog een nieuwe milieuvergunning."
Dat laatste nuanceerde woordvoerster Leen Vandenberg van de Vlaamse Landmaatschappij onlangs een beetje." In 2014 stuurden we hen een brief om te zeggen dat ze onderverdeeld waren in de code oranje maar in 2015, de overheid besliste om dat jaar te gebruiken als referentie, stootten ze wel degelijk meer dan 50% stikstof uit en belanden ze dus in code rood, sindsdien is de uitstoot nog gestegen."
Hoop doet leven of toch niet
De paters hopen nog altijd op een overleg, iets wat ze al langer vragen. "Niet alleen om meer klaarheid te krijgen in het dossier maar ook om onze argumenten voor te leggen. Nu hebben we gehoord dat dit in de loop van de maanden mei of juni zou plaatsvinden.”
Of dit nog zoden aan de dijk brengt, is de vraag want de minister zei, bij de collega's van Radio 1, dat ze geen argumenten hoorde om haar mening te herzien.
"We zitten in totale onzekerheid. In het slechtste geval zullen we moeten sluiten. De kaas en ijsjes zijn een bron van inkomsten en het is allemaal zo snel gegaan dat ik niet weet hoe we dit moeten oplossen op korte termijn”, besluit de abt.
“Onze uitstoot zou te hoog zijn. Nochtans zitten wij op een uitstoot van 30% waar dat bij de meeste bedrijven 50% is. Het nieuwe stikstofdecreet gaat over bedrijven die in 2014 code rood kregen en nu zullen moeten stoppen. Zelf hebben we nooit deze code gekregen noch andere aanbevelingen. In 2015 kregen we zelfs nog een nieuwe milieuvergunning", reageerde Abt Marc Fierens eerder al.
De boerderij telt 130 melkkoeien die elke dag verzorgd worden door een gezin in de buurt en enkele paters. “Ook de akkerbouw is hier heel belangrijk. De boerderij is al sinds 1134 verweven met de abdij en maakt deel uit van het erfgoed. Het zou erg jammer zijn indien we die moeten sluiten.”
Dat laatste zit er nochtans aan te komen want de minister was tegen onze collega's van Radio 1 duidelijk hierover: "Als we nu Averbode, en misschien nog een aantal rode bedrijven, uit de lijst zouden halen, dan zouden we de doos van Pandora openen. Dan ga je andere criteria hanteren en kunnen er andere landbouwbedrijven ineens op de rode lijst komen."
We zitten in totale onzekerheid”, besluit de abt, “tot wanneer het decreet zal worden gestemd. In het slechtste geval zullen we moeten sluiten. De kaas en ijsjes zijn een bron van inkomsten en het is allemaal zo snel gegaan dat ik niet weet hoe we dit zullen oplossen op korte termijn.”