900 leerlingen te voet naar Scherpenheuvel, leraars moesten voor taxichauffeur spelen om kinderen thuis te krijgen

Bedevaart Sancta

Net voor het begin van het bedevaartseizoen, de start is voorzien op 1 mei, trokken ruim 900 leerlingen van het Sancta Maria Instituut in Aarschot naar de basiliek in Scherpenheuvel. Onder begeleiding van trommels vertrok de groep vrijdagochtend 29 april richting de bedevaartstad, het was intussen al 2 jaar geleden dat de tocht nog kon doorgaan door de coronamaatregelen. Er geraken was geen probleem maar weer thuiskomen verliep iets moeilijker.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

We gaan te voet naar Scherpenheuvel

Vooraan in de stoet liepen die van het zevende jaar, helemaal achteraan die van het eerste en de tocht begon al vroeg in de ochtend, om 8.15 uur om precies te zijn. “Iedereen was enthousiast en door de trommels hielden ze allemaal een stevige cadans aan, ze waren overal vroeger dan gepland”, vertelt lerares godsdienst Sara Van Landegem (42).

De tocht werd al voor de derde keer georganiseerd maar kon 2 jaar lang niet doorgaan door de coronamaatregelen. “Nu mocht het dus wel en het was heel fijn. Toen de groep aankwam in Scherpenheuvel waren er enkele oudere mensen die dachten dat het bv’s waren, ze kregen dus best wat aandacht”, vertelt ze lachend.

Leraars spelen voor taxichauffeur

Na een bezinningsmoment aan de basiliek was het tijd om weer naar huis te gaan maar dat verliep iets minder vlot dan gepland. “We hadden bussen voorzien voor de leerlingen die de terugtocht niet meer te voet zagen zitten maar die kwamen niet opdagen, een aantal bestuurders kampten met ziekte. Uiteindelijk kwam er maar één bus opdagen die 50 kinderen kon vervoeren. Leraars hebben dan maar voor taxi gespeeld met hun eigen wagen. Hoe dan ook was het fijn en zeker voor herhaling vatbaar. Wat mij opvalt is dat veel kinderen uit moslimgezinnen super veel weten van de katholieke godsdienst en geëngageerd zijn.”

Lees meer over