Kerken in Diest krijgen een nieuwe invulling

9 juni 2022 | 09u05 | Gepost door rik.poulman@te…
Pastoor Felix Van Meerbergen licht het traject toe op de infovergadering in Schaffen

In het najaar van 2021 startte het stadsbestuur samen met het centrale kerkbestuur een haalbaarheidsstudie om nieuwe functies voor de Diestse kerken te zoeken. Dit houdt ook een actualisering in van het in 2018 goedgekeurde kerkenbeleidsplan, dat de langetermijnvisie op de kerken in Diest bevat. De partners zoeken een nieuwe toekomst voor de Heilige Familiekerk in Vleugt, de Sint-Trudokerk in Webbekom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Diest.

“Onze kerken hebben sinds eeuwen een specifieke functie: het zijn warme plekken voor ontmoeting”, legt schepen van Erediensten Monique De Dobbeleer uit. “Na onderzoek van de verschillende kerken kwam duidelijk het volgende naar voren: de kerk heeft toekomst daar waar ze zich verbindt met anderen, met de gemeenschap. Kerken vandaag kunnen die verbinding op een nieuwe manier zoeken. Met de wijk, het dorp, met andere organisaties, met scholen, culturele instellingen en/of zorgaanbieders. Kerken kunnen nog steeds bruggenbouwers zijn.”

Na een gedetailleerde sterktezwakteanalyse van onder andere de architecturale mogelijkheden, het pastorale gebruik en het erfgoedkarakter, zal de stad voor drie kerken een nieuwe toekomst zoeken. Ze start de oefening concreet voor de kerken in Vleugt, Webbekom en de O.L.V.-kerk in het centrum van Diest.

Lokale gemeenschap

“Kerkgebouwen blijven huizen van verbondenheid en solidariteit, met open deuren voor iedereen”, zegt pastoor Felix Van Meerbergen. In een volgende stap zullen de inwoners, de omwonenden, lokale verenigingen en initiatieven, en de parochiemedewerkers betrokken worden. Ook de stadsdiensten zullen het traject ondersteunen. Al deze inbreng zal noodzakelijk zijn om een nieuwe functie aan het kerkgebouw te geven die een meerwaarde biedt. Er wordt immers vertrokken van de noden van de lokale gemeenschap, van jong en oud.

Met een brede blik en de nodige zorg voor de lokale gemeenschap wordt de architecturale, technische en financiële haalbaarheid van de voorstellen voor deze drie kerken onderzocht. Daarbij worden zowel publieke als private invullingen verwelkomd, met respect voor de oorspronkelijke functie van de kerk. Het traject met de lokale gemeenschappen zal in de loop van 2023 afgerond zijn.

Alle info en de haalbaarheidsstudie kan je vinden op www.diest.be/kerkenmettoekomst.

Lees meer over