Werken in Oplinter starten vandaag en zullen tot eind 2026 duren

De werken zullen tot eind 2026 duren

Op maandag 8 april zullen uitgebreide wegen-en rioleringswerken in Oplinter beginnen. De stad Tienen investeert 14,6 miljoen euro in dit grootschalige project. De Neerlintersesteenweg zal hierdoor voor lange tijd afgesloten worden voor doorgaand verkeer tussen Tienen en Neerlinter. 

Vandaag zullen uitgebreide wegen-en rioleringswerken in Oplinter beginnen. De stad Tienen investeert 14,6 miljoen euro in dit grootschalige project. De Neerlintersesteenweg zal hierdoor voor lange tijd afgesloten worden voor doorgaand verkeer tussen Tienen en Neerlinter. 

Fases

De bedoeling van deze werken is om Oplinter aangenamer en verkeersveiliger te maken. Men wil zowel werken aan aparte voet-en fietspaden en een betere wegaanlegging. De wegenwerken zelf zullen in verschillende fases gebeuren, zodat er zo weinig mogelijk overlast zal zijn voor de inwoners. Ook de riolering zal worden aangepakt. Op dit moment lozen namelijk een 1300 huizen hun ongezuiverd water in de Sint-Genovevabeek. Ook Aquafin, die de rioleringswerken op zich neemt, heeft het project in 11 fases opgedeeld, zo kan u lezen op de website van Aquafin.

De eerste fase zal vanaf 8 april beginnen. De aannemer legt dan de riolering tussen de Neerlintersesteenweg en de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Kummenveld aan. Op datzelfde moment zullen de nutsbedrijven voorbereidende werken uitvoeren op de Neerlintersesteenweg van huisnummer 115 tot zaal Sinterviven. Aan de Sint-Genovevakerk en de pastoriewoning zullen archeologisch onderzoek worden uitgevoerd door het Studiebureau Archeologie alsook op het Sint-Genovevaplein. Op dit moment vindt er een vooronderzoek plaats voor de pastorie om te bekijken tot hoever het kerkhof eigenlijk doorloopt. Vanaf morgen zal de archeologische opgraving rond het kerkhof beginnen.  Het onderzoek op het plein zal pas plaatsvinden eind 2024 tot begin 2025, waardoor de parkeerplaatsen op het plein tot dan beschikbaar zullen blijven. 

In 2025 en 2026 gaan de werken verder op het Sint-Genovevaplein, in een deel van de Herestraat, Sint-Hubertussstraat, Lindebaan en Oplintersesteenweg. 

Omleidingen voor lokaal en doorgaand verkeer 

Vanaf maandag 8 april geldt er een omleiding tussen Tienen en Neerlinter langs de N29, Zuurbemde, Hoeledenstraat, Zuurbemdesteenweg, Hoeledensebaan, Neerlintersesteenweg en Kasteelstraat. 

Bewoners van Oplinter, klanten en leveranciers van handelaars geraken op hun bestemming langs de Sint-Hubertussstraat, de Stokstraat, de Helstraat, De Neerlintersesteenweg en de Kasteelstraat. De omleidingen zullen actief zijn tot het einde van de werken op de Neerlintersesteenweg. Daarna zullen dezen worden herzien. De doorgang voor fietsers en voetgangers blijft bereikbaar. 

Omleiding tijdens de werken
Vanaf vandaag beginnen de werken. Omleidingen zijn voorzien.

Lees meer over