Veilig naar school? Laat die auto thuis

31 augustus 2022 | 14u30 | Gepost door rik.poulman@te…
Drie scholen liggen aan de Alexianenweg. Door grote bouwwerken geldt hier nog maanden eenrichtingsverkeer.

Op donderdag 1 september worden in Tienen een 6.000-tal leerlingen op hetzelfde tijdstip in hun nieuwe klas verwacht. Dat brengt de nodige drukte met zich mee. Het stadsbestuur van Tienen, de lokale politie en de scholen ijveren samen voor een veilige schoolomgeving met o.a. een nieuwe Kiss & Ride-zone in de Veldbornstraat.

Het gebruik van de wagen om kinderen naar school te brengen neemt langzaam af. Meer en meer ouders kiezen ervoor hun kinderen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school te laten gaan.

Van 1 tot 9 september zullen 9 wijkinspecteurs, 3 leden van de verkeersdienst en 2 leden van het fietsteam voor en na schooltijd toezicht houden aan de scholen én aan de belangrijkste kruispunten: Waaiberg/Gilainstraat, Waaiberg/Veldbornstraat, Veldbornstraat/Alexianenweg, Veldbornstraat/Kapelstraat.

Aan (groot)ouders die hun kinderen toch met de wagen naar school brengen, wordt uitdrukkelijk gevraagd de onmiddellijke schoolomgeving te vermijden en gebruik te maken van veilige afzetzones, oftewel Kiss & Ride - zones. Verkeersregels moeten gerespecteerd worden. Parkeren op bushaltes, zebrapaden, voetpaden … kan niet.

VIA Basisschool Immac neemt haar intrek in het nieuwe schoolgebouw langs de Alexianenweg. Hierdoor vervalt de schoolstraat in de Ooievaarstraat en wordt de Kiss & Ride-zone in de Onze-Lieve-Vrouw-Broedersstraat opgeheven. De Alexianenweg blijft een eenrichtingsstraat voor autoverkeer en is enkel bereikbaar via de Grote Markt/Academiestraat en de Ooievaarstraat.

Breng kinderen niet in gevaar

Om voetgangers en fietsers in deze schoolomgeving voldoende veilige ruimte te bieden, werden er 2 Kiss & Ride-plaatsen ingericht in de Veldbornstraat, aan het kruispunt met de Alexianenweg. Deze zijn aangeduid met signalisatie en kunnen gebruikt worden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 8.30 uur en van 15 tot 16 uur. Op woensdag kan dit van 8 tot 8.30 uur en van 12 tot 12.30 uur. Een voertuig mag hier enkel stilstaan om een kind te laten uitstappen of oppikken, niet om te parkeren en een kind te begeleiden naar de schoolpoort.

De Kiss & Ride-zone bereik je vanaf de Vesten, Oplintersepoort en Veldbornstraat. Wegrijden is mogelijk langs de Liefdestraat, Generaal Guffensstraat en Leopoldvest.

Ouders van leerlingen van de centrumscholen kunnen ook gebruikmaken van een aantal veilige afzetparkings: Sint-Jorisplein (gratis 4 uur parkeren met parkeerschijf), Houtemveld (gratis) en de ventwegen aan de binnenkant van de Albertvest, Kabbeekvest, Sliksteenvest en Leopoldvest.

Lees meer over