Tienen huldigt wereldkampioen G-karate Filip Billen

Filip mocht genieten van een glaasje cava en heel wat aandacht

G-Karateka Filip Billen werd dinsdag op het stadhuis van Tienen gehuldigd voor zijn uitzonderlijke sportprestaties in 2023.

Filip Billen, geboren met een zeldzame aandoening, is gebonden aan een rolstoel. Niet alleen behaalde hij vorig jaar een zwarte gordel in zijn sport (een belofte die hij ooit maakte aan beste vriendin Marieke Vervoort), hij mocht ook nog vijf gouden, twee zilveren en vier bronzen medailles rond zijn nek hangen, waaronder eentje als wereldkampioen online.

“Voor een leek is het misschien moeilijk voor te stellen hoe zo’n wedstrijd in mekaar zit”, vertelt Viktor Billen, Filips vader die tevens zijn trainer en sparringpartner is. “Het gaat dan om een schijngevecht – in technische termen heet dat een 'kata', waarbij de sporter zich verdedigt tegen een fictieve aanvaller. De G-karate federatie organiseert die wedstrijd om alle beoefenaars van deze sport de kans te geven zich internationaal te meten. Heel wat deelnemers hebben immers niet de financiële middelen om zich dure verplaatsingen naar het buitenland te kunnen veroorloven.”

Dinsdag mocht de lokale held genieten van heel wat aandacht en een glaasje cava. Woensdag stond er weer een trainingsprogramma van twee uren gepland om zich voor te bereiden op het open kampioenschap op 13 april in Zweden. In juni staat opnieuw het wereldkampioenschap op zijn agenda, dat plaatsvindt in het Ierse Dublin.

Lees meer over