Voormalig regiojournalist, componist en auteur Paul Pans kiest opnieuw voor de politiek

26 maart 2023 | 19u36 | Gepost door rik.poulman@te…
Paul pans1

Toch wel verrassend nieuws uit de politieke wereld in Geetbets waar voormalig regiojournalist Paul Pans (69) opnieuw een politiek mandaat ambieert. “Mijn belangrijkste bekommernis is het lokaal cultureel leven op te waarderen en uit te breiden”, aldus Pans.

Paul, die eerder al gemeenteraadslid was van juni 1980 tot december 1982 voor de Lijst Storms, krijgt nu een plaats bij Vooruit. In 1988 verliet hij de politiek om journalist te worden in bijberoep. Een bezige bij, want naast lesgeven en dagbladartikels schrijven, is hij ook actief als componist en auteur. “Mijn bekommernis gaat vooral uit naar het lokaal cultureel leven in de gemeente dat echt moet opgewaardeerd en uitgebreid worden. Het moet niet alleen laagdrempelig zijn.”

“Ik gaf op kerstdag 2022 aan alle partijen die momenteel deel uitmaken van de gemeenteraad in Geetbets, tegelijk de kans om mij op hun kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 binnen te halen. Maar de meeste interesse kwam er van Vooruit, waar ik dan ook vastbesloten voor koos.

Gemeentefusie

Paul Pans: “Na bijna een halve eeuw fusie beschikt gemeente Geetbets nog steeds niet over een volwaardige, multifunctionele cultuurzaal. ‘Er is geen geld voor zulke zaal’, klinkt het bij het huidige college van Open VLD en Hart#Dorp. Bij een gemeentefusie wordt volgens het beleid de zalenproblematiek opgelost omdat onder meer mogelijke fusiepartners Zoutleeuw en Kortenaken over goede cultuurzalen beschikken en Linter vastbesloten is een cultureel centrum op te trekken. De inwoners van de gemeente Geetbets zullen zich dan bijgevolg buiten de gemeentegrenzen moeten begeven om grotere cultuurevenementen te genieten of te organiseren. Door in de politiek te stappen hoop ik de cultuurbeleving in Geetbets een nieuwe boost en dynamiek te kunnen geven zo ik verkozen word”

Lees verder onder de foto
Pans2

Er wordt nog steeds geïnvesteerd in tijdelijke of te kleinschalige cultuurprojecten in Geetbets wat zalen betref, zegt de muziekleraar die zich al meer dan 50 jaar bewijst als componist en auteur in binnen- en buitenland. “Om grotere cultuur- en andere evenementen als toneelvoorstellingen en concerten mogelijk te maken voor minstens 200 toeschouwers, brengt alleen een grote, multifunctionele zaal soelaas. De roep om zo’n zaal met volwaardige, inschuifbare tribune en groot podium, is sinds begin deze eeuw groot vanuit de cultuurraad. Met een gemeentefusie voor de deur, mag Geetbets niet langer achterblijven. Niet te vergeten dat normaliter een gemeentefusie er pas komt vanaf 2031….Dat betekent dat Geetbets nog sowieso acht jaar op de kin moet kloppen.”

Festival van Vlaanderen

Tijdens de legislatuur 2001 – 2006, was Cultuur, met toenmalig schepen Jean-Pierre Nyns, de enige keer in handen van Vooruit (sp.a). “Ik kon toen als voorzitter van de cultuurraad ook minder laagdrempelige cultuurbeleving aanbieden zoals onder meer twee keer Het Festival van Vlaanderen naar Geetbets halen, de opera Aïda van Verdi bijwonen in de Muntschouwburg Brussel, elk jaar naar The Proms in Antwerpen trekken…Vanaf de daaropvolgende legislatuur werd het cultuuraanbod teruggeschroefd tot uitsluitend laagdrempelige activiteiten, wat de culturele ontwikkeling en cultuurbeleving van de inwoners hypothekeerde. De succesvolle cultuurreizen werden vervangen door combinatiereizen met cultuur in de voormiddag en shoppen in de namiddag.”

Nog steeds moeten culturele activiteiten die de cultuurraad aanbiedt, voor 80 procent zelf bedruipend zijn. “Op die manier blijft Geetbets ter plekke trappelen op cultureel vlak, ondanks de vele inspanningen van de cultuurraad, verenigingen en individuelen. Gelukkig heeft Geetbets sinds een aantal jaren een bloeiend filiaal van de Academie Haspengouw, waar de jeugd zich ten volle kan verdiepen in muziek en beeldende kunsten. Zo hoort het.”

Lees meer over