“Collega-ondernemers een gezicht geven”

Steven Massart
Eind december 2020, een maand waarin hij weinig om handen had, startte Steven Massart het fotoproject “Tiense ondernemers in Beeld”. “Je hoort van veel collega’s ondernemers over de onvoorstelbare problemen waar ze mee te kampen hebben”, vertelt Steven. “Zo is het idee ontstaan om de Tiense zelfstandige, vaak onbekende ondernemer, een gezicht te geven. Op heel korte tijd is die reeks veel sneller gegroeid dan dat ik ooit had kunnen verwachten”.

Hoe ben je op het idee gekomen om dit te realiseren?

“De voorzet is eigenlijk gegeven door mijn collega Berten van Aarschot die iets gelijkaardig begonnen was. Het project is een hele tijd blijven liggen tot ik in december plots heel wat vrije tijd kreeg. Veel opdrachten (Steven is vooral bekend als architectuurfotograaf, nvda) werden naar 2021 doorgeschoven. Ik heb toen verschillende handelaars in Tienen aangesproken en hen gevraagd of zij wilden meewerken aan een project om hen letterlijk in de picture te zetten. Ik ben zelf, net zoals zijn, zelfstandig ondernemer en ik weet uit eigen ervaring dat als gevolg van de coronacrisis 2020 voor velen een rampjaar is. Met deze actie wil ik hen een hart onder de riem steken, want zoals het vaak gaat, worden heel veel woorden van steun uitgesproken, maar als het op daden aankomt is het dikwijls een ander verhaal. Als zelfstandig ondernemer weet ge dat ge in een onzekere situatie kunt terecht komen. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar wat wij nu meemaken, dat is echt ongezien. Velen werden plots geconfronteerd met stocks die niet verkocht geraakten, om maar een voorbeeld te noemen. Als consument zie je de façade maar niet de onzekerheid die ermee gepaard gaat.”

Hoe heb je dit project opgevat?

“Het opzet was om mijn studio figuurlijk opnieuw open te gooien. Door de aard van mijn projecten waar ik doorgaans mee bezig ben, gebeuren de opnames grotendeels buitenshuis. Dit concept is uiteraard helemaal anders. Iedere handelaar die meewerkt, wordt gevraagd te poseren met iets dat zijn/haar zaak typeert. De foto’s worden gepost op de sociale media en daar massaal gedeeld.”

Hoe ervaar je zelf deze crisis

“De berg problemen die bij deze crisis opduiken, is voor iedere zelfstandige ondernemer anders. In principe kwam ik in aanmerking voor steunmaatregelen. Dan moest mijn winkel wel openblijven, maar gezien de aard van mijn specialisatie werk ik hoofdzakelijk op afspraak. Dat ging dus niet.”

De reeks gaat intussen onverminderd verder. Hoe zie je het project evolueren?

“Ik begon met het in beeld brengen van de kleine ondernemer. Ondertussen zijn er zo’n 120 geportretteerd en we gaan er onverminderd mee door. Het is altijd mij bedoeling geweest om daar ook grotere bedrijven bij te betrekken en die melden zich ondertussen ook. Het project krijgt inmiddels ook veel aandacht van Unizo en van Voka Hageland. Middelgrote en grote ondernemingen hier in Tienen hebben zo hun eigen besognes. Ook voor hen is een kwestie om hun bedrijf gezond te houden, naast de zorg voor hun personeel. Zij doen er alles aan om ten minste te behouden van wat zij zijn. Een buitenstaander ziet dat niet altijd. Met deze serie portretten wil ik aantonen dat Tienen een stad is met een enorme variatie van economische bedrijvigheid en dynamisme, zeker niet het dode gaat waar het soms ten onrechte voor versleten wordt. Het project wil aantonen hoe rijk de stad is aan goede bedrijven.”

Iedere ondernemer wordt langs deze weg uitgenodigd om te participeren aan het project. Om geen mensen uit te sluiten is het gratis. De portretsessie neemt ong. 10 tot 15 min in beslag. Je kan een afspraak boeken, liefst op maandag, via de online agenda van Steven www.architectuurreportage.be.

Lees meer over