Mini-onderneming ZIP uit Leuvens Sint-Pieterscollege wint circulaire award

zip

De provincie Vlaams-Brabant huldigde de 5 teamleden van mini-onderneming ZIP uit het zesde studiejaar van het Sint-Pieterscollege van Leuven voor hun circulaire Mini Star Award. Dat is één van de ​ prijzen die Vlajo uitreikte aan de beste mini-ondernemingen van scholen in 8 categorieën. ZIP maakt regenjassen van afgedankte tenten uit de kringwinkel.

Vlajo en VOKA organiseren en begeleiden elk jaar, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, een Mini-werking waarbij miniondernemingen opgericht worden in scholen. ​

Op 24 april organiseerde Vlajo de Mini Sterren Awards. Op dit evenement werden 8 projecten van leerlingen verkozen tot beste miniondernemingen van het jaar in de categorieën product, dienst, social media, huisstijl, meest ambachtelijk, promospot, strafste concept en circulair.

De leerlingen werken een concept uit tot een concreet ondernemingsplan. Daarna zetten ze de theorie om in praktijk door zelf hun eigen onderneming te beheren. Zo ondervinden ze welke kennis en competenties nodig zijn in een klein bedrijf en kunnen ze al diverse ondernemerscompetenties verwerven.

zip

ZIP uit Leuven is de meest circulaire minionderneming

De provincie Vlaams-Brabant mocht voor de Mini Star Awards een eigen categorie naar voren schuiven en dat werd de “meest circulaire onderneming”. ​ ​
​De provinciale jury toetste de genomineerde miniondernemingen af aan de principes van (sociaal-) circulaire economie. ​

ZIP, een minionderneming van 5 leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Leuven, werd de winnaar in deze categorie. Zij halen bij de Kringwinkel tenten op, die niet meer opnieuw te koop aangeboden kunnen worden, en maken er regenjassen van. ​

De 5 teamleden ontvingen elk een Circulatte kaars en een Circulatte zeepje, twee circulaire producten, gegroeid uit de samenwerking tussen More2Coffee, Entiris, Oostrem en De Vlaspit.

"Omdat we veel belang hechten aan het klimaat en sociale economie willen we graag ondernemingen belonen die producten zo ontwikkelen dat de grondstoffen zo lang mogelijk meegaan, gemakkelijk en goedkoper te herstellen zijn en de onderdelen en materialen ervan zo goed mogelijk te hergebruiken zijn”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “ZIP scoorde erg hoog op onze circulaire criteria want de reststroom waarmee ze werken is effectief ‘end of live’ en de materialen worden hoog gevaloriseerd. Ze zijn dus de verdiende winnaar van onze circulaire prijs.”

Provincie stimuleert ondernemingszin in scholen

De provincie Vlaams-Brabant geeft de subsidie ‘ondernemingszin scholen’ aan instellingen voor het stimuleren van de ondernemingszin in Vlaams-Brabantse scholen. ​ ​ ​

“Vlaams-Brabant is immers een innovatieve kennisregio. We willen als provincie ons steentje hiertoe bijdragen en steunen daarom initiatieven die het ondernemerschap en de economische activiteit stimuleren en versterken”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Jong geleerd is oud gedaan. Vandaar dat we ondernemingszin al vanop de schoolbanken aanmoedigen”.

De projecten die in aanmerking komen voor deze subsidie hebben als doel de deelnemers praktische ervaring te laten opdoen met alle aspecten van het zelfstandig ondernemen.

Dit schooljaar werden 35.870 euro aan subsidies toegekend: 28.430 euro aan VOKA voor de organisatie van miniondernemingen via Vlajo en 7.440 euro aan Unizo voor hun project 'Plankgas Pop-Ups'.

Lees meer over