Commscope veroordeeld voor discriminatie omwille van 'syndicale overtuiging'

commscope

Het Arbeidshof in Brussel sprak recent een arrest uit in het nadeel van metaalbedrijf Commscope op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. Dit gebeurde op basis van discriminatie op basis van syndicale overtuiging. Wat lag er aan de oorzaak?

De aanleiding hiervoor was het ontslag van de hoofdafgevaardigde van ACV-CSC Metea, Chris Corten, in december 2018, met een negen dagen durende staking als gevolg. De personeels- en vakbondsafgevaardigde werd ontslagen zonder dringende en economische redenen. Dit was flagrant in strijd was met de wet van 19 maart 1991 op de bescherming van personeelsafgevaardigden.

“Het bedrijf berekende toen wat het kostte om de afgevaardigde te ontslaan en dacht dat daarmee de kous af is. Chris Corten en ACV-CSC Metea lieten het daar echter niet bij en brachten het bedrijf voor de rechtbank wegens discriminatie. Het Arbeidshof volgt hen daar nu in. Het Arbeidshof stelt dat Chris Corten “uitdrukkelijk geviseerd werd in zijn hoedanigheid van personeels- en vakbondsafgevaardigde”. Hoewel Commscope onmiddellijk na het ontslag al een schadevergoeding had betaald op basis van de wet van 19 maart 1991, dient het nu een extra schadevergoeding gelijk aan zes maanden loon te betalen, als sanctie voor haar discriminerend gedrag. Deze veroordeling, die een precedent is, maakt duidelijk dat het “afkopen” van een afgevaardigde niet wettelijk is”, klonk het bij Belgische vakcentrale van het ACV, ACV-CSC Metea.

Commscope, gelegen op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo, is actief in de telecommunicatie. Aan de vooravond van de sociale verkiezingen binnen vele bedrijven is dit geen onbelangrijke uitspraak.