Paul onthult geheimpjes Dormaal in nieuw boek

12 mei 2021 | 07u12 | Gepost door rik.poulman@te…
Kempeneers
Plaatsnaamkundige Paul Kempeneers stelde zopas zijn nieuw boek “Dormaal, plaatsnamen en hun geschiedenis” voor. Saai onderwerp zou je kunnen denken, maar met een onderzoeker en verteller als Kempeneers maakt grasduinen in de geschiedenis altijd boeiend.

“Na de zoektocht in archieven en cartografisch materiaal stelde ik detailkaarten op van het hele grondgebied van het dorp”, vertelt Paul over zijn jongste werk. “Toponiemen komen terecht in rubrieken. Zo komen namen samen als Mellaard, Panbruggen, Poelvaatsen, Vedekoven en Wievelkoven bij gehuchten, en staan Vliet, Leugenbeek, Groot Orbe, Sint-Mertensborne en Zegerborne bij waternamen. Hoogten en Laagten worden onderscheiden in toponiemen als Galgeberg, Hilderberg, Muggenberg, Mergelkuit, Wijnricsput en Daalkouter. Zo zijn er ook aparte rubrieken voor namen van grasland, velden, gebouwen en wegen.” Deze indeling zorgt voor een vlotte lectuur van het boek.

Paul Kempeneers: “Een aantal historische documenten geven een kijk op het sociale leven van het dorp, zoals de lening van baron De Warlusel in 1659. Teksten van Parochie- en Cijnsregisters geven een idee hoe het te raadplegen archief eruit ziet. Genealogische informatie in het Nederlands krijg je met Dopen, Huwelijken en Overlijdens in Dormaal vóór 1796.”

Zulke gegevens zijn interessant voor mensen die werken aan hun stamboom. Zo vindt de lezer in het boek de namen van 1.337 gedoopte kinderen. Dan volgen de lijst van de huwelijken met namen en de overlijdens. Achteraan komt een bibliografie van de geraadpleegde bronnen, een atlas met 13 overzichtskaarten en een reeks foto’s en prentkaarten. Een klapper zorgt voor het vlug terugvinden van de vermelde plaats- en persoonsnamen.

Het boek telt 218 bladzijden en kost € 19 + € 5 voor een eventuele verzending. Te koop bij de auteur, de lokale boekhandel en apotheek Julie Jacobs in Halle Booienhoven of te bestellen via www.kempeneers.org.

Lees meer over