Nieuw premiereglement in Zoutleeuw voor opwaardering van houtresten

5 februari 2021 | 13u29 | Gepost door rik.poulman@te…
reststromen hout
Het stadsbestuur van Zoutleeuw voert in samenwerking met de overige Getegemeenten, Interleuven, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Boerennatuur Vlaanderen een nieuw premiereglement in voor de opwaardering van houtige reststromen die vrijkomen bij landbouwers en fruittelers, zodat ze nuttig gebruikt kunnen worden.

De stad verleent een premie voor haksel- en transportwerken van houtige landschapselementen bij landbouwers en fruittelers van de stad. Het premiereglement mikt onder andere op het periodiek afzetten van houtkanten. Ook het rooien van fruitbomen kan hiervoor in aanmerking komen. De biomassa die hier uitkomt, krijgt vervolgens een nuttige toepassing in de regio zoals stamhout dat gebruikt wordt om een speeltuig van te maken, houtsnippers die gebruikt worden als compost, niet-kwalitatieve houtsnippers die in gemeentelijke parken als bodembedekker worden gebruikt of kwalitatieve houtsnippers die als grondstof dienen voor een moderne verwarmingsinstallatie.

Waar deze biomassa vroeger al eens in de openlucht opgestookt werd, wil de stad met het premiereglement een alternatief aanbieden om deze schadelijke praktijk aan banden te leggen. Een deel van de kost wordt gerecupereerd en bovendien worden aanvragers zo goed mogelijk ontzorgd en begeleid. Het gaat om een tijdelijke premie en dient als experiment om eventueel tot nieuwe samenwerkingsverbanden te komen rond landschapsbeheer in de regio.

Lees meer over