PIT-Team van Tremelose WZC Damiaan glundert van geluk

pit-team van wzc damiaan
Nu de vaccinaties in de meeste woon-zorgcentra achter de rug zijn, kan de normale werking er langzaam aan weer worden opgestart. Zeker voor de leden van het PIT-team binnen het Tremelose WZC Damiaan is dat een hele opluchting. Zij kunnen sinds kort hun dagelijkse taken weer vervullen.

Naast de vele personeelsleden en vrijwilligers, nemen in de meeste woon-zorgcentra ook verschillende bewoners dagelijks actief deel aan de werking van hun centrum. Dit is zeker het geval in WZC Damiaan.  Zo zijn er in het centrum een 7)tal mensen die op de eigen afdeling geregeld de handen uit de mouwen steken door een aantal kleinere huishoudelijke taken op zich te nemen zoals het klaarzetten van de tafels, het borstelen van de eetruimte of het schoonmaken van de tafels.  “Tijdens de eerste lockdown hebben zij dat niet meer kunnen doen aangezien iedereen op de eigen kamer moest blijven”, aldus psychologe Karen Nijs.  “Zodra men terug samen kon eten in de eetruimte konden ze daar na die eerste lockdown weer mee van start gaan, mits de nodige veiligheidsmaatregelen natuurlijk.”

De leden van het PIT-team moesten echter, tot hun grote spijt, veel langer wachten. Het PIT-team, dat staat voor Project Interne Therapie en waaraan vooral jongere bewoners deelnemen, biedt in normale omstandigheden onder begeleiding een zinvolle dagbesteding op maat van ieders kunnen. 13 bewoners nemen binnen dit team taken buiten de afdeling op zich, zoals het vervoeren van karren met vuile (af)was,  vuilzakken of bain-marie bakken van de afdeling naar een vast punt in huis.  Ook hulp bij de afwas en in de linnendienst maken deel uit van het takenpakket. “Deze bewoners hebben hun taken lang niet kunnen uitvoeren om te voorkomen dat ze met andere bewoners en personeelsleden van andere afdelingen in aanraking zouden komen”, aldus nog Nijs. “En dat vonden ze heel jammer. We merkten dat ze heel erg uitkeken naar de heropstart van hun werk, dat voor hen een lichtpuntje en houvast vormt. Voor veel bewoners is dit ook een activiteit die ze al jaren doen.” Het mag dan ook niet verbazen dat ze heel erg blij waren wanneer ze onlangs, na de beëindiging van de vaccinatiecampagne en met de recente versoepelingen, weer mochten starten. “Ook het sociaal contact met andere

Lees meer over