Feestelijke opening van Fietsbieb Tremelo

27 september 2021 | 11u48 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
fietsbib tremelo
Zaterdag had onder een stralende zon en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Tremelo en Beweging.net de feestelijke opening van de Tremelose Fietsbieb plaats. Hoewel er in Vlaams-Brabant en Brussel reeds tal van Fietsbiebs operationeel zijn, is Fietsbieb Tremelo de eerste in de regio Leuven.

Fietsbieb Tremelo is een initiatief van Beweging.net, in samenwerking met het Sven Nys Cycling Center, de gemeente Tremelo en de provincie Vlaams-Brabant.

Een fietsbieb is een bibliotheek  van kinderfietsen. Ze staat open voor alle kinderen van 2 tot 12 jaar. Voor 20 euro fietsgeld per jaar en een waarborgsom van 20 euro per fiets kan je een kinderfiets gebruiken. Wie in de loop van het jaar een fiets met een andere kleur, maat of model wil, kan de fiets inwisselen voor een ander exemplaar.

Fietsbieb Tremelo ging reeds op 29 mei van start, maar toen was een officieel openingsmoment niet mogelijk omwille van de pandemie. Tijdens de vier voorbije openingsmomenten – telkens op de laatste zaterdag van de maand – werden 30 leden en evenveel ontleende fietsen genoteerd. Momenteel zijn er 60 fietsen geregistreerd. Weldoeners hebben samen een 20-tal fietsen aan de Fietsbieb geschonken. Sommigen kregen in ruil een jaar lidmaatschap, anderen ontvingen een waardebon om later te besteden.

Tom Dehaene, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant, wijst op het belang van de Fietsbieb in het kader van de circulaire economie, meer bepaald de recyclage van kinderfietsen. “Een Fietsbieb is een manier om kinderen in beweging te krijgen en levert bovendien kansen om fietsen te hergebruiken", aldus Dehaene. "De samenwerking tussen de provincie, de gemeente en Beweging.net is hierbij een extra troef.”

"We hebben er dan ook niet moeten over nadenken om onze medewerking aan een fietsbieb in Tremelo te verlenen", aldus de Tremelose schepen Diane Willems.

De Fietsbieb geeft een nieuw leven aan reeds gebruikte kinderfietsen. Het delen van een fiets is beter dan telkens een nieuwe fiets kopen: zo krijgen kinderfietsen meer levensjaren en wint ook het milieu. “Niet toevallig dat Fietsbieb Tremelo voor haar bijdrage aan de circulaire economie genomineerd is als ‘duurzame held’”, benadrukt de  Tremelose schepen Petra Vreys.

Vooraleer ze in het assortiment opgenomen worden, worden de fietsen  volledig in orde gezet. Daarvoor werkt Fietsbieb Tremelo sinds kort samen met de opleiding Fietshersteller van CVO Crescendo uit Keerbergen. "De cursisten controleren de fietsjes en herstellen ze als het nodig is. Dat ze met een bepaald doel aan de fietsjes mogen werken, geeft hen een extra stimulans.", aldus coördinator Nick Celis.

Fietsbieb Tremelo is nog op zoek naar kinderfietsjes in goede staat. Wie een fiets aan de Fietsbieb schenkt, krijgt meteen een jaar gratis lidmaatschap voor zichzelf of om aan iemand anders te schenken.

Meer info en contact: tremelo@fietsbieb.be

Lees meer over