Tienen bij top-drie overstroombare gemeenten in Vlaanderen

wateroverlast
Het is wel even schrikken om te ontdekken dat Tienen bijzonder gevoelig is voor wateroverlast. In het huidige klimaat wordt 2,6% van de hoofdgebouwen in het Vlaamse Gewest beschouwd als gevaarlijk overstroombaar. Met 11,5% staat Tienen bovenaan de rangschikking op de derde plaats. De cijfers staan zwart op wit aangeduid op de website www.statistiekvlaanderen.be.

De top 5 van gemeenten met het hoogste aandeel gevaarlijk overstroombare gebouwen in het Vlaamse gewest zijn Drogenbos (23,4%), Voeren (16,4%), Tienen (11,5%), Diest (8,7%) en Machelen (8,5%), vermeldt de site. Volgens een hoog-impact scenario zal tegen 2100 6,9% van gebouwen gevaarlijk overstroombaar.

“Wanneer de klimaatverandering zich de komende decennia doorzet, kunnen bijvoorbeeld door meer extreme neerslag (in de zomer) of bij langer aanhoudende neerslag (in de winter) nieuwe gebieden overstroombaar worden en extra gebouwen of kwetsbare instellingen bedreigd worden door wateroverlast”, meldt de site.

Uitgaande van het hoog-impact scenario kan het aandeel hoofdgebouwen geconfronteerd met een gevaarlijke overstromingsdiepte (70 centimeter of meer) gemiddeld over Vlaanderen meer dan verdubbelen van de huidige 2,6% naar 6,9% in 2100. Lokaal kan de impact dubbel zo hoog worden, met 15 tot 20% gevaarlijk overstroombare gebouwen in bepaalde steden en gemeenten.

Lokaal kan de impact dubbel zo hoog worden met in bepaalde steden en gemeenten tot 30% en meer van de kwetsbare instellingen die impact kunnen ondervinden van overstromingen. De top 5 van gemeenten met het hoogste aandeel gevaarlijk overstroombare kwetsbare instellingen zijn Tienen (33,3%), Mesen (33,3%), Lubbeek (31,8%), Ronse (28,6%) en Leuven (27,7%).

Meer op www.statistiekvlaanderen.be/nl/overstroombare-gebouwen-en-kwetsbare-instellingen.

Lees meer over