“Geen enkel respect voor inwoners van Tienen terwijl vertrouwen al zo laag is”

24 juni 2021 | 23u28 | Gepost door rik.poulman@te…
Deelplan soldatenveld
De gemeenteraad van Tienen heeft op 24 juni met 22 stemmen voor, 2 tegen en 4 onthoudingen het advies van de stad haar advies gegeven over het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, afbakening kleinstedelijk gebied. Deelplannen gaan onder meer over de uitbreiding van de bedrijvenzone Soldatenveld en een detailhandelszone aan de Leuvenselaan. “Men heeft de mond vol over participatie van de burger, maar noch de provincie, noch de stad willen een informatiemoment voorzien”, betoogt raadslid Jean Defau (Vooruit). "Onbegrijpelijk, men heeft geen respect voor de inwoners, op een moment dat het vertrouwen al zo laag is”. (foto's: Provincie Vlaams-Brabant)

Raadslid Els Moyens van oppositiepartij Tienen Vooruit! toonde haar tevredenheid over de uitgebreide toelichting die de provincie verstrekte aan de raadsleden, maar toonde tegelijkertijd begrip voor de talrijke bezorgdheden van veel inwoners over dit dossier. “Wij moeten oog en oor hebben voor deze bezorgdheden”, aldus Moyens. “Ik meen dat er nood is aan een infovergadering en liefst zo snel mogelijk om alles correct te duiden en een deel van de onrust uit de wereld te helpen en verder de gemeenteraad nauw te betrekken bij de verdere ontwikkeling van het dossier."

Jean Defau vindt het totaal ongepast om dit advies nu door de gemeenteraad te jagen. De raadsleden werden er pas heel recent van op de hoogte gebracht. Ook de inwoners staan voor schut. Er is een totaal gebrek aan informatie. Voor Groen is dit een heel moeilijk dossier. De partij zit in Tienen mee in de meerderheid. “Wij beseffen dat dit plan nodig is”, aldus Karen Struyf. “Gisteren is gezegd dat de stad verantwoordelijk is voor de aanleg van het bedrijventerrein. Voor ons kan dat pas wanneer de 26% bedrijfsoppervlakte die nu leegstaat, volledig is ingevuld."

Groen is van oordeel dat de hogere overheid de burger hier aan zijn lot overlaat. “Voor de burger maakt het niet uit van wie de informatie komt”, aldus Struyf.

Lees verder na de foto

Leuvenselaan

Deelplan van de Leuvenselaan waar men een handelszone wil ontwikkelen op de Nelissensite

Schepen van Ruimtelijke Ordening Bram Delvaux (Open VLD) wijs er op dat de regie over het ontwerp in handen is van de provincie en niet van de stad. “Ik wil alvast benadrukken dat wij geen seveso-bedrijven zullen dulden”, aldus de schepen. “Wij hebben allemaal bezorgde mails van verschillende inwoners van de stad gekregen en wij delen ook hun kritieken. Wij zullen in geen geval sluipverkeer in onze dorpen toestaan en ervoor zorgen dat er geen verkeersdruk komt.”

Jean Defau beklemtoont nog dat de realisatie van dit plan op het conto komt van drie partijen, N-VA, CD&V en Open VLD deel uitmaken van de meerderheid in zowel de Vlaamse regering, de provincie Vlaams-Brabant en in de stad Tienen, in dat laatste geval aangevuld met Groen. Het verbaast hem dat de twee provincieraadsleden die ook in Tienen in de gemeenteraad zitten (schepen Eddy Poffé en gemeenteraadsvoorzitter Lucia Dewolfs) de belangen van de inwoners van hun eigen stad niet beter ter harte namen bij de provincie.

Lees meer over