Boeiende uitdaging voor erfgoedcoördinator Jürgen Vanhoutte in Tienen

3 juni 2021 | 17u05 | Gepost door rik.poulman@te…
Jürgen Vanhoutte
Jürgen Vanhoutte, erfgoedcoördinator en diensthoofd erfgoed

Sinds 1 oktober is Jürgen Vanhoutte de nieuwe erfgoedcoördinator van Tienen met de uitdagende opdracht een gecoördineerd beleid te ontwikkelen rond de brede waaier aan erfgoed die de stad rijk is. Concreet betekent dit het archief en het museum, de samenwerking met Portiva (het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Tienen, Linter, Glabbeek, Bierbeek en Hoegaarden) en ons immaterieel erfgoed, zoals de Paardenprocessie van Hakendover, de Kweikersparade... “Ik heb niet lang geaarzeld om mij voor de functie kandidaat te stellen toen die vacant kwam”, zegt Jürgen. “Aan de slag kunnen in een stad met een rijk verleden is enorm boeiend.”

Misschien even voorstellen, wie is Jürgen Vanhoutte?

“Afkomstig uit Brugge en in het hoger onderwijs geschiedenis gestudeerd aan de KU Leuven. Na enkele jaren onderwijs ben ik gaan werken als wetenschappelijk medewerker in het Rijksarchief in Leuven. Daarna kwam ik terecht bij het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) in Heverlee, de voorloper van het huidige museum PARCUM waar ik ondersteuning bood aan religieuze instellingen bij het beheer van hun archief. Een volgende stap was die van depotconsulent bij de provincie Vlaams-Brabant. Daar adviseerde ik erfgoedinstellingen bij de uitwerking van een depotbeleid, met andere woorden was het mijn taak om instellingen te adviseren bij het zo goed mogelijk bewaren van stukken in hun depot. Van daaruit ben ik tot slot als consulent bij FARO in Brussel terechtgekomen, het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen.”

En toen kwam er die vacature in Tienen. Waarom ben je daarop ingegaan?

“Het leek mij een leuke uitdaging. In mijn vorige jobs was ik telkens consulent in verschillende functies. Als consulent geef je advies, maar wat er achteraf mee gebeurt, daar heb je niet altijd zicht op. Het leek mij boeiend  om zelf ook eens een collectie te kunnen beheren en die verder uit te bouwen. Ik heb bovendien nog nooit op het lokale bestuursniveau gewerkt. Je wordt hier meteen heel concreet  met alle soorten erfgoed geconfronteerd. Een toeval is ook dat hier op korte tijd een aantal collega’s met pensioen gaan  en we aan de slag kunnen met een nieuwe ploeg.

Er is al enige tijd sprake van om ons stedelijk museum een nieuwe invulling te geven. Hoe kan die eruit zien?

“Er wordt zeker aan gedacht om de opstelling in het museum te herbekijken. Die is al lange tijd hetzelfde gebleven. Het Toreke en het depot herbergen waardevolle collecties zoals het pre-Romeinse en het Gallo-Romeins materiaal, maar daarnaast eveneens het agrarisch-industrieel erfgoed en heel wat bijzonder waardevolle religieuze stukken. Dat willen wij verbinden met het immaterieel erfgoed, zoals de processies, de reuzen, het Tiense dialect. Een voorsmaakje hiervan hebben wij opgezet tijdens het Erfgoedweekend met de digitale wandeling rond de lantaarnaanstekers, waarvan een stukje ook in het plaatselijk dialect verteld wordt. Op termijn is het de bedoeling dat wat mensen in het museum kunnen zien en ontdekken, ook gelinkt wordt aan  historische elementen in de stad zelf. Een interne stuurgroep buigt zich op dit moment over de verdere richting waar we met het museum naar toe willen. Eenmaal de grote lijnen bepaald kunnen wij met werkgroepen verder inhoudelijk aan de slag. Het ligt alvast in mijn bedoeling om ook de Tienenaar zelf daarbij te betrekken. De interesse hiervoor bestaat zeker bij een aantal mensen.”

Lees meer over