Aanzienlijke waterschade in FoodPort en bij KVK Tienen

wateroverlast foodport
Twee dagen na de watersnood in Tienen meten bedrijven en sportverenigingen de schade op. Bij FoodPort, het incubatiecentrum aan de Fred Chaffartlaan, is zowat alle informatica-hardware naar de bliksem. Ook bij KVK Tienen zitten ze met de handen in het haar.

“Wij hebben vroeger al eens water binnengekregen tot op kniehoogte”, vertelt manager Renaat Kuipers van de Foodport, “maar dit is ongezien. Het water op de parking en in de kelder stond ruim 2 m hoog. Hier staat zowat alles om het centrum te laten draaien, zoals de omvormers van de zonnepanelen, het laagspanningsbord, alles wat te maken heeft met IT & dataverkeer, de put van de lift, de airconditioning. Dat alles moet worden vervangen.” Intussen is de Foodport terug operationeel en draait alles op mobiele installaties.

Lees verder onder de foto

schade computers

Renaat Kuipers: “Wij beschikken hier over zware pompen om bij noodweer het water naar de achterliggende beek af te voeren, maar die mondt uit in de overlopende Gete.” Anders gezegd was het hier pompen met de kraan open, laat staan dat de dweil werd bovengehaald.

Lees verder onder de foto

KVK water

Het terrein van KVK Tienen liep grotendeels onder water, maar dat is al de minste zorg van het bestuur. “Het kunstgras is inmiddels al helemaal gereinigd en de kurkvlokken terug uitgestrooid. Binnen is het een ware ramp.” Bureaus en kleedkamers bevinden zich onder de grote tribune van het stadion. Alle computers, een fotokopieerapparaat, kleedkamers, bureaumeubilair… is goed voor het stort. Zelfs nu nog gutst het water uit de muren. Zo verzadigd is de grond.

Bij KVK stellen ze zich luidop de vraag hoe dergelijke rampen in de toekomst te vermijden zijn. “Er is ooit spraken van geweest om langs de oever van de rivier een keermuur te bouwen om het water van de parking en de infrastructuur weg te houden, maar het is bij voornemens gebleven.”

Lees verder onder de foto

water KVK

Overigens kan de vraag worden gesteld in hoeverre zo’n muur effectief een oplossing biedt. Enorme watermassa’s zoals die van dinsdagavond banen zich hoe dan ook een weg. Als we wetenschappers mogelijk geloven dat dergelijke stortbuien in de toekomst meer en meer zullen plaatsgrijpen, wordt het een hele uitdaging voor lokale besturen om gepaste maatregels te nemen.

kvk kopier

Lees meer over