Scherpenheuvel-Zichem bundelt krachten om noodopvang kinderen te realiseren

Noodopvang in Scherpenheuvel-Zichem
Noodopvang voor kinderen in Scherpenheuvel-Zichem
Op 14 december kwamen alle actoren van het scholenoverleg van SZcherpenheuvel-Zichem bij elkaar om samen noodopvang te organiseren voor de periode van maandag 20 december tot vrijdagmiddag 24 december. De buitenschoolse kinderopvang gaat, ondanks een personeelsbezetting van 50%, toch voor- en naschools in haar vier locaties de noodopvang te organiseren. 

De covid pandemie houdt het lokale onderwijsveld in een stevige greep. Het overlegcomité besliste daarom om de kerstvakantie voor alle kleuter -en lagere scholen een week vroeger te laten starten. Maar heel wat ouders kunnen niet zomaar thuis blijven om voor de kinderen te zorgen. Die moeten nu op zoek naar opvangmogelijkheden. Maar ook de reguliere kinderopvang kampt met besmettingen van personeel. Daarom werd er hard gewerkt binnen het scholenoverleg om oplossingen te zoeken voor de ouders.

Maar in Scherpenheuvel-Zichem heeft al een oplossing uitgewerkt in de vorm van noodopvang. Die kwam er na een overleg van alle actoren binnen het scholenoverleg. Onder andere door uitval van eigen personeel van de scholen en de BKO, zorgwekkende besmettingscijfers en noodzakelijke quarantainemaatregelen in sommige klassen en scholen blijkt het echter niet zo gemakkelijk om deze noodopvang te organiseren.

“Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn we er toch in geslaagd om op zeer korte termijn in noodopvang te voorzien. Daarbij hebben we pragmatische keuzes moeten maken. Dat is ons enkel gelukt dankzij de constructieve samenwerking die het stadsbestuur, alle scholen en de dienst buitenschoolse kinderopvang Baloe aan de dag blijven leggen”, zegt burgemeester Manu Claes.

Vrijwilligers gezocht

Voor elke school werd een oplossing op maat uitgewerkt. Een aantal scholen kiezen ervoor om de noodopvang tijdens de schooluren op hun eigen school te organiseren met het personeel van de school.  Dit is zo voor ’t Steltje en Den Hulst in Testelt, ’t Belhameltje in Keiberg, Ons Wereldje in Okselaar, SJS Messelbroek en ’t Stokpaardje in Zichem.

De Vlindertuin, Klaverblad, O.L.V. Scherpenheuvel en SJS Schoonderbuken zullen de noodopvang tijdens de schooluren centraliseren in Baloe Scherpenheuvel.

Om alles goed te kunnen organiseren lanceerde het lokaal bestuur, samen met de directies een oproep aan de personeelsleden van de scholen om zich te engageren om kinderen op te vangen van wie de ouders werken in de zorg of andere cruciale beroepen.

“Het is soms moeilijk om de positieve effecten van de coronacrisis te zien maar dat mensen zich hiervoor willen engageren toont nog maar eens aan dat mensen samen aan de kar blijven trekken op momenten wanneer dat het hardste nodig is. Op dit moment kunnen we alle hulp goed gebruiken. We zijn onze vrijwilligers dan ook enorm dankbaar voor hun engagement.”, zegt schepen van kinderopvang Marie Jeanne Hendrickx.

Lees meer over