Nieuw multifunctioneel heem voor scouts Averbode

7 november 2021 | 12u01 | Gepost door redobra@telenet.be
Scouts Averbode openen nieuw heem

De scouts van Averbode openden met trots op vrijdag 5 november 2021 hun splinternieuw scoutsheem met een officieel openingsmoment en een heus dankfeest voor al wie hielp bij dit project.

Het nieuwe heem werd gebouwd op het terrein van de scouts aan de Boonstraat in Averbode. De grond is eigendom van de stad Scherpenheuvel-Zichem. Om de bouw mogelijk te maken werd een erfpachtovereenkomst voor vijftig jaar afgesloten met Weefbosch, de vzw die binnen de soutsgroep werd opgericht voor dit project. Diezelfde vzw zal ook blijven instaan voor het beheer van het gebouw.

“Het idee voor een nieuw scoutsheem dateert van in 2009”, zegt Koen de Clerck, voorzitter van de vzw Weefberg. “Vanuit een scoutscomité, ondersteund door en met ouders, werd toen de noodzaak voor een degelijk heem ten berde gebracht. Bovendien kwam er door het verdwijnen van de zaal Familia nog meer nood aan een nieuwe zaal om de werking van de lokale verenigingen te kunnen garanderen.”

Met de tijdelijke huisvesting in containers konden de werkzaamheden voor de nieuwbouw in 2018 aangevat worden. “Niet alleen aannemers werkten aan dit project. We konden ook rekenen op heel wat vrijwilligers en leden van de jeugdbeweging zelf. Ook de VDAB droeg haar steentje bij door dit project in hun opleidingen op te namen”, zegt Koen.

Polyvalent gebruik

De scouts van Averbode, die momenteel zo’n 200 leden telt zal geen exclusiviteit nemen op het gebouw. “Op het gelijkvloers werd een multifunctionele zaal voorzien. Die zal ook door andere verenigingen en inwoners van Averbode gebruikt kunnen worden. Andere jeugdverenigingen zullen er hier ook kampen mogen organiseren”, zegt Koen.

Zowel de openingsavond op vrijdag als de opendeurdag op zaterdag werden een groot succes. Burgemeester Manu Claes is fier op het project en de realisatie van de scouts en hun nieuwe vzw: “Dit is toch een leuke manier van hoe verenigingen elkaar ondersteunen.”

Scoutsheem Averbode
Scoutsheem Averbode

Lees meer over