Beluchtingsinstallatie moet vissterfte in Demer tegengaan

Demer
Op de Demer werd donderdag 29 juli in Scherpenheuvel-Zichem een eerste beluchtingsinstallatie in gebruik genomen. In de rivier stierven de voorbije dagen massaal veel vissen.

De constructie werd geïnstalleerd ter hoogte van de Maagdentoren in Zichem. Het initiatief komt van beheerder de Vlaamse Waterweg en de stadsdiensten leverden technische ondersteuning. De gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant Jan Spooren coördineert het geheel. “Als stad verlenen wij onze volledige medewerking”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

In het Demerbekken, vooral in Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem, werden er de voorbije dagen heel veel dode vissen aangetroffen, iets wat ook al eens gebeurde in 2016.

De overstromingen van de voorbije weken liggen aan de oorzaak ervan want enerzijds komen de vissen droog te staan of zitten ze in te laag water met een tekort aan zuurstof door het terugtrekken van het water op de velden. Daarenboven wordt de Demer verontreinigd door het feit dat in het water, dat van de velden terugtrekt, ook meststoffen zitten.  

Omdat er heel veel water weg moet geraken zou er zich nu ook heel wat rioleringswater mengen en zo de rivier instromen.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over