Basis- en kleuterschool 't Steltje in Testelt dicht tot 31 mei, net als opvang Baloe

't Steltje
Breaking
Basisschool ’t Steltje in Testelt, een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem, en de buitenschoolse opvang sluiten vanaf 21 mei de deuren. Eerder waren er al besmettingen vastgesteld maar dat aantal loopt verder op, zowel bij leerlingen als leerkrachten, en daarom gaat de school nu dicht, al zeker tot maandag 31 mei. Het gaat vermoedelijk om een zeer besmettelijke variant, welke precies is niet bekend.

In ‘ Steltje gaan 148 kinderen naar de lagere school en verblijven er 79 kleuters. De school schakelt nu over op afstandsonderwijs en een testbus van het UZ Leuven komt vrijdag 21 mei ter plaatse, kinderen en personeelsleden zullen er collectief getest worden.

Alle kinderen en leerkrachten 2 keer getest en in quarantaine

Tijdens de collectieve test worden alle kinderen en personeelsleden, die aanwezig waren in de school of buitenschoolse kinderopvang Baloe, een eerste maal getest en moeten ze vervolgens in quarantaine. Een tweede test wordt uitgevoerd op donderdag 27 mei.

De strenge maatregelen zijn nodig om de uitbraak in te dijken en daarom beslisten het stadsbestuur en de directie - in samenspraak met het CLB en de medisch verantwoordelijken van Eerstelijnszone Demerland en Agentschap Zorg en Gezondheid - om de school vanaf vrijdag 21 mei te sluiten.

Lees verder onder de foto.

't Steltje

Drastisch maar nodig

“Ik besef dat dit een drastische maatregel is maar wij hebben geen andere keuze. Dit toont nog maar eens aan hoe hardnekkig dit virus wel is. Iedereen heeft altijd alle voorschriften en maatregelen correct en nauwgezet opgevolgd en de kinderen speelden zo veel mogelijk buiten. Ondanks alle inspanningen, zowel binnen de school als de opvang, heeft de besmetting zich toch kunnen uitbreiden naar leerlingen van verschillende leeftijden. Daardoor zijn we nu genoodzaakt de hele school en de kinderopvang te sluiten” zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

De ouders werden al verwittigd de ochtend van 20 mei, de meesten reageerden begripvol. Zo’n 90% hield donderdag hun kinderen al thuis of namen ze meteen weer mee naar huis. Voor de 10% die niet tijdig bereikt werden of waar de ouders niet meteen een oplossing konden bedenken, werd er een noodopvang voorzien in open lucht.

Ook in de nabije basisschool Den Hulst werd, in de afgelopen dagen, één kind opgevangen in de buitenschoolse kinderopvang Baloe en ook die moet in quarantaine en zal worden getest.  “We vragen uitdrukkelijk dat iedereen de testing doorloopt en nauwgezet de quarantaineregels opvolgt. Het is de enige manier om de verdere verspreiding van het virus, via de gezinnen, te beperken en om een veilige en snelle heropening van de school en kinderopvang toe te laten”, besluit Claes.

De andere vestigingen van de buitenschoolse kinderopvang Baloe blijven open.

Lees meer over