Zwembaden Tienen en Tremelo krijgen subsidies voor energiezuinige maatregelen

29 december 2023 | 14u20 | Gepost door annpeeters
Zwembad Tienen
Minister van Sport Ben Weyts investeert bijna € 18 miljoen om 28 zwembaden verspreid over heel Vlaanderen structureel energiezuinig te maken.

In Vlaanderen is een grote behoefte aan zwemwater en zwembaden. Kinderen leren er zwemmen, sportievelingen trekken er hun baantjes en ouderen en personen met een handicap kunnen  er pijnvrij sporten. Het uitbaten van een zwembad gaat echter gepaard met een hoge energiekost. Door de hoog oplopende energiefacturen kunnen uitbaters in de problemen komen, waardoor men soms de deuren moet sluiten. Om werk te maken van méér zwemwater in Vlaanderen investeert Vlaanderen daarom niet alleen in gloednieuwe zwembaden, maar ook in het energiezuinig maken van bestaande baden.

Minister van Sport Ben Weyts maakt nu € 18 miljoen vrij om 28 zwembaden verspreid over heel Vlaanderen energiezuinig te maken. Vlaanderen dekt telkens 60% van de investeringskost, wat betekent dat het in totaal gaat om zo’n € 30 miljoen aan investeringen in energiebesparende maatregelen zoals isoleren, nieuwe ramen of de installatie van zonneboilers. Aanvankelijk was er slechts € 10,5 miljoen voorzien voor dit initiatief, maar Weyts heeft extra middelen vrijgemaakt om in te kunnen spelen op alle noden. Zo kunnen meer zwembaduitbaters fors en structureel besparen op hun energiefacturen. Zwembaden blijven zo betaalbaar en open. 

Het zwembad van Tienen kan rekenen op een subsidie van €346.031,44 en dat van Tremelo op een subsidie van €183.000.

Lees meer over