Hagelandse wijnboeren bewijzen dat ze weten hoe wijn te verbouwen en gaan naar huis met meerdere medailles, ook gouden

wijn

De Hagelandse wijnboeren vielen weer in de prijzen. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Commanderij Hageland hun wijnwedstrijd waarbij ze de wijnen van het Hagelandse en andere Brabantse wijnboeren wil bekronen. In totaal werden er 57 wijnen in vijf verschillende categorieën beoordeeld. De Hagelandse wijnboeren waren goed voor meerdere medailles, onder andere Den Eeckhout uit Houwaart en wijndomein Vandeurzen in Linden vielen in de gouden prijzen maar ook anderen, zoals de De Petrushoeve in Bekkevoort, mochten naar huis gaan met één of meerdere zilveren medailles. De selectie van de Commanderij was voor de Wit Droog van wijndomein Ten Gaerde. “Het bewijst dat we het in het Hageland heel goed doen inzake wijnbouw”, zegt wijnboer Joris Eeckhout uit Houwaart.

Commanderij Hageland is de enige commanderij in België die een dergelijk event organiseert. “We zijn een wijnvereniging die al 50 jaar bestaat en iedere derde donderdag van de maand degustaties houdt in het Cultureel Centrum van Boutersem. Wij leren, proeven en genieten van de ganse wereld in het glas : wijnen uit Spanje, de Zuidelijke Rhône, Zuid-Afrika en andere regio’s staan op de agenda in het najaar. Dit jaar was de competitie echt top, we hadden maar liefst 57 wijnen in vijf verschillende categorieën”, zegt voorzitster Anita Buvens.

Jaarlijks proeven ze verschillende wijnen en geven ze hun beoordeling, die resulteert in een aantal medailles. “Eerder hielden we al een sessie voorproeven met een jury die bestond uit mensen die hun strepen verdient hebben in het domein. In totaal konden we 13 gouden medailles uitreiken en 14 zilveren. De witte wijnen halen in de regio de bovenhand maar we merken ook dat mousserende wijnen en rosés in de opmars zijn. Rode wijnen zijn een beetje het vergeten broertje en scoren ook minder goed, die behaalden geen enkele gouden medaille en maar één zilveren.”

Dat neemt niet weg dat heel wat Houwaardse wijnboeren beloont werden voor hun prestaties. “Ik ben bijzonder trots op ons resultaat. Het begon als een hobby en dit jaar hebben we 2 gouden en 2 zilveren medailles, we komen van één gouden”, zegt Joris Eeckhout van Den Eeckhout in Houwaart die naar huis mag gaan met 2 gouden en 2 zilveren medailles.

Onderstaand geven we u graag de lijst mee van de gouden medailles winnaars maar zeker vernoemenswaardig zijn ook zij die met zilver naar huis mochten gaan, dat gaat dan om wijndomeinen Ter Weyden (1), Danouisse (1), Den Eeckhout (2), Vandeurzen (3), Ten Gaerde (2) en de Petrushoeve. (4)

We geven u graag nog een overzicht van de gouden prijsbeesten.

     

MOUSSERENDE WIJN  GOUD

Ter Weyden Bosch                           Chardonnay- Pinot Noir- Pinot Meunier Brut Nature 2019

Danouise                                          Riesling-Regent 2020

WIT DROOG GOUD :              

Pot De Vin                                        Muller-Thurgau 2022

Vandeurzen                                      Albarino 2022

Vandeurzen                                      Chardonnay Pure White 2020

Vandeurzen                                      Chardonnay Pure White Prestige 2020

Vandeurzen                                      Chardonnay Pure White Ampforae 2022

Den Eeckhout                                   Pinot Gris –Muller-Thurgau 2022

WIT HALFDROOG GOUD

Hendrik Jacobs                                  Muscaris 2022

Hendrik Jacobs                                  Johanniter 2022

ROSE GOUD

Den Eeckhout                                   Pinot Noir 2022

Ten Gaerde                                      Pinot Noir 2022

 

Selectie van de Commanderij

WIT DROOG GOUDEN MEDAILLE Ten Gaerde  Kerner 2022

 Meer informatie over de Commanderij vind je op www.commanderijhageland.be